Atentatul de la New York a fost comis în numele Statului Islamic și pregătit mai multe săptămâni (poliția)

Atentatul de la New York a fost comis în numele Statului Islamic și pregătit mai multe săptămâni (poliția)

Atentatul de marți de la New York a fost comis în numele grupării jihadiste Statul Islamic (SI) după o pregătire de mai multe săptămâni, a anunțat miercuri adjunctul șefului poliției din metropola americană, John Miller, transmite AFP.

Atacatorul, Sayfullo Saipov, un uzbec de 29 de ani, a fost rănit de un polițist, dar a supraviețuit, fiind supus unei intervenții chirurgicale și ulterior interogat de poliție pe patul de spital.

''Potrivit anchetei întreprinse în cursul nopții, se pare că Saipov planifica atacul de mai multe săptămâni. El l-a executat în numele SI, iar printre obiectele descoperite la fața locului se găsea un mesaj'' scris de mână în limba arabă, în care era citat Statul Islamic, a declarat Miller într-o conferință de presă.

''Se pare că el a urmat cu strictețe instrucțiunile pe care SI le-a publicat pe conturile sale de socializare destinate abonaților și care indică pașii în comiterea unui astfel de atac'', a continuat John Miller.

Mesajul ''era scris în limba arabă'', conținea ''simboluri și cuvinte, dar nucleul său era că Statul Islamic va fi etern'', a mai arătat responsabilul poliției din New York.

Potrivit acestuia, ''mai multe cuțite au fost găsite în interiorul și în jurul vehiculului'' cu care uzbecul a lovit pietoni și cicliști în zona de sud-vest a Manhattanului, marți, puțin după ora locală 15.00 (19.00 GMT). De asemenea, polițiștii au găsit ''un pistol de paint-ball și un pistol cu alice''.

Miller a precizat că Sayfullo Saipov, care a sosit în martie 2010 în SUA, avea reședința legală în această țară.

Potrivit mai multor media, uzbecul este căsătorit, are trei copii și a fost șofer pentru Uber.

Printre cei opt oameni uciși în atacul cu camionetă din Manhattan se află șase cetățeni străini, au indicat responsabili ai serviciilor de pompieri din New York, citați de DPA.

Victimele sunt cinci argentinieni, o belgiancă și doi americani, alte 12 persoane fiind rănite, a declarat șeful departamentului de pompieri, Daniel Nigro. Șase persoane au murit pe loc, iar două la spital. Patru răniți rămân spitalizați în stare critică, dar stabilă, cinci sunt în stare gravă, iar trei au fost externați, a precizat Nigro.

Dintre supraviețuitori, unul a suferit două amputări, în timp ce alții prezintă ''traumatisme grave la cap, gât, spate și piept, și traumatisme ale brațelor și picioarelor'', a adăugat el.

În Argentina, la peste 8.000 km distanță de New York, președintele Mauricio Macri le-a adus un omagiu celor cinci compatrioți decedați, ''cetățeni model'', și a cerut lumii să se opună ferm terorismului, potrivit Reuters.

Primarul orașului Rosario, de unde erau originari cei cinci prieteni — arhitecți și oameni de afaceri, foști colegi de liceu, cu vârste de 48-49 de ani—, a declarat trei zile de doliu. Aceștia au murit secerați de camionul condus de uzbec în timp ce se plimbau cu bicicletele pe o pistă populară de-a lungul fluviului Hudson.

Un al șaselea argentinian din grupul de zece persoane care se aflau la New York pentru a sărbători 30 de ani de la absolvirea școlii politehnice din Rosario a fost rănit și se află internat la un spital din Manhattan.

Sub șoc se aflau miercuri și mulți locuitori ai metropolei americane, mai ales ai cartierului TriBeCa, unde a avut loc atacul și unde se găsesc numeroase școli. Mulți părinți au ales, de altfel, să își țină copii acasă în această zi.

Bursa din New York a ținut un minut de reculegere în semn de omagiu pentru victimele atentatului de marți.

Într-un oraș în care măsurile de securitate sunt deja o obișnuință, forțele de poliție erau și mai vizibile miercuri dimineață în toate punctele nevralgice, în fața școlilor sau a marilor stații de metrou.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...