Atlantic Council: Ce înseamnă revolta „Wagner” pentru Putin, Ucraina și China?

Atlantic Council: Ce înseamnă revolta „Wagner” pentru Putin, Ucraina și China?

Cum a putut revolta lui Prigojin să meargă atât de departe? Și cum vor afecta consecințele sale puterea lui Vladimir Putin și războiul rus împotriva Ucrainei? Experții Consiliului Atlantic au încercat să explice ce înseamnă evenimentele din Rusia pentru regimul Putin, contraofensiva ucraineană și parteneriatul dintre Moscova și Beijing.

Foto Profimedia

Dacă Prigojin nu plătește un preț mare, regimul lui Putin va fi în mare pericol

Rebeliunea lui Prigojin trebuie privită în mai multe contexte. În primul rând, războiul împotriva Ucrainei a împărțit elita rusă în două facțiuni: șoimii, care nu doresc altceva decât cucerirea Kievului și o paradă militară pe Kreșciatik, și cleptocrații, care vor să revină la starea de lucruri care exista înainte de 24 februarie 2022.

„Nimic din toate astea nu se va întâmpla, așa că nimeni nu este fericit. Dintre cele două facțiuni, «șoimii» sunt mult mai puternici și reprezintă o amenințare mai serioasă pentru regim. Acest lucru îl plasează pe Putin într-o poziție foarte precară, indiferent de modul în care s-a încheiat rebeliunea lui Prigojin”, crede Brian Whitmore, membru senior la Centrul Eurasia al Atlantic Council și expert la Universitatea din Arlington.

În al doilea rând, rebeliunea lui Prigojin ilustrează, de asemenea, pericolul „politicii externe de risc” a lui Putin, care transferă sarcini cheie unor actori nominal privați în afara subordonării normale. Sistemul rus se bazează nu pe instituții, ci pe rețele informale de patronaj, unde Putin joacă rolul de arbitru suprem. Când Putin este puternic, această abordare funcționează într-o anumită măsură. Dar când Putin este slăbit, el poate scăpa de sub control.

În al treilea rând Prigojin a pierdut sprijinul unor personaje importante din acest sistem informal. Generalul Serghei Surovikin și liderul cecen Ramzan Kadîrov au luat deja poziție împotriva lui. De asemenea, este greu de imaginat că șeful Gărzii Ruse, Viktor Zolotov, ar fi de partea lui Prigojin și nu de partea lui Putin. Aceasta explică probabil retragerea tactică a liderului mercenarilor „Wagner”. Dar chiar dacă criza imediată a fost rezolvată, cauza ei de bază va continua să slăbească regimul.

„În al patrulea rând, dacă Prigojin nu plătește un preț mare pentru rebeliunea sa, aceasta va pune regimul lui Putin în serios pericol. Acest lucru se datorează faptului că schimbările politice în Rusia apar în prezența a trei factori: o elită divizată, un public nemulțumit și absența fricii. Dacă frica este eliminată din ecuație, atunci regimul va fi în pericol”, crede Whitmore.

În opinia sa, acțiunea lui Prigojin va submina și mai mult capacitățile militare ale Rusiei în războiul împotriva Ucrainei într-un moment în care Kievul își construiește contraofensiva. Elita rusă nu se comportă ca și cum s-ar aștepta să câștige acest război.

Era 1917 sau 1991?

Ce înseamnă revolta rapidă și aparent completă a lui Prigojin pentru Putin și pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei? A fost un moment din 1917 sau un eșec mizerabil similar cu tentativa de lovitură de stat din august 1991 împotriva ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov?

Din punctul de vedere al numărului de forțe disponibile, Prigojin nu a avut nicio șansă. Putin comandă armata și forțele aeriene ruse, Garda Națională și alte forțe armate care se află teoretic sub comanda guvernului. Dar țarul Nicolae al II-lea a avut și el avantajul puterii când a căzut în februarie 1917, la fel ca Guvernul provizoriu când nu a rezistat presiunii bolșevicilor lui Lenin în noiembrie 1917”, a comentat fostul ambasador al SUA în Polonia, Daniel Fried .

Problema cu care se confrunta țarul rus și liderul guvernului provizoriu, Aleksander Kerensky, nu era deținerea puterii în teorie, ci în practică. Regimul țarist era depășit, subminat de mulți factori, dar mai ales de înfrângerea din Primul Război Mondial. Guvernul lui Kerensky s-a blocat în acest război și, de asemenea, a eșuat. Înainte de răsturnare, țarul și Kerensky au pierdut încrederea în societatea rusă și în o mare parte a statului, pe care l-au condus nominal.

Potrivit lui Fried, aceasta este problema lui Putin: Prigojin s-a revoltat împotriva unui alt război eșuat al Rusiei, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, liderul mercenarilor „Wagner” și-a întors trupele înainte de a ajunge la Moscova. Se pare că a făcut un fel de înțelegere. Dar cu cine și despre ce?

Indiferent de acordurile la care a ajuns Prigojin, autoritatea lui Putin a slăbit, așa cum a fost în cazul lui Gorbaciov, după ce Boris Elțin a învins o tentativă de lovitură de stat în 1991.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei merge prost. Iar critica la adresa lui Prigojin, care consideră acest război nejustificat și conducerea militară rusă incompetentă, este acum mai puternică ca niciodată. Poate că acesta nu este un moment din 1917 pentru Rusia. Dar suflul fierbinte a înfrângerii se apropie de Putin.

După revoltă, soldații ruși se vor confrunta cu o criză de încredere

Desigur, este dificil de spus ce s-a întâmplat exact în timpul așa-numitei rebeliuni Prigojin, care a fost anulată după negocierile cu Lukașenko. Dacă Putin și elitele sale se pot aduna pentru a restabili dominația după o provocare deschisă va determina ce se va întâmpla în continuare și dacă forțele ruse se clatine pe câmpul de luptă din Ucraina.

„Regimurile autoritare precum cel al lui Putin se bazează pe crearea unui sentiment de invulnerabilitate, iar provocările comandanților de teren precum Prigojin provoacă acest mit”, a comentat Doug Klein, cercetător la Centrul Eurasia al Consiliului Atlantic.

Dacă, după retragerea lui Prigojin, luptătorii „Wagner” revin rapid pe front, este puțin probabil ca Kievul să poată profita de haosul total din tabăra inamicului. Dar chiar faptul că o parte semnificativă a trupelor Moscovei s-au dovedit a nu fi loiale Rusiei va avea un impact real asupra câmpului de luptă. Iar armata rusă va fi forțată și mai mult decât înainte să se îndoiască de cât de multă încredere pot avea în cei cu care trebuie să lupte cot la cot.

Este posibil ca regimul lui Putin să fi rezistat provocării lui Prigojin, dar aproape fiecare aspect al acestui episod indică faptul că sistemul rus este la fel de fragil ca întotdeauna. Toate acestea s-au întâmplat pentru că Rusia își pierde războiul împotriva Ucrainei.

Victoria lui Lukașenko i-ar putea submina poziția în Belarus

Când Lukașenko a anunțat sâmbătă că a ajuns la un acord cu Prigojin, a fost o întorsătură uluitoare. Însuși liderul mercenarilor a confirmat întoarcerea coloanelor Wagner în teritoriile ocupate din Ucrainei. Medierea neașteptată a lui Lukașenka îi poate întări oarecum poziția acum. Dar, pe termen lung, regimul său se va confrunta și cu consecințele rebeliunii „Wagner”, - crede jurnalistul și cercetătorul belarus Hanna Liubakova.

Creșterea demotivării și demoralizării acțiunilor Rusiei poate provoca îngrijorare în verticala puterii, cercurile militare și în rândul elitelor din Belarus. Iar desfășurarea haotică a evenimentelor din țara vecină va duce la faptul că politicile și deciziile lui Lukașenka vor fi puse sub semnul întrebării. Odată cu slăbirea puterii lui Putin, regimul de la Minsk se poate găsi într-o situație în care sprijinul său din partea Rusiei va scădea.

De la începutul invaziei pe scară largă, Lukașenko și-a declarat loialitate neclintită față de Kremlin. El a permis ca Ucraina să fie atacată de pe teritoriul belarus, ignorând dorințele majorității belarușilor. Lukașenko a pariat riscant pe o victorie rapidă a Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, pariând în esență totul pe acest rezultat. Propaganda din Belarus susținea că Rusia nu poate pierde. Cu toate acestea, revolta armată a lui Prigojin arată o criză politică în Rusia și distruge mitul invincibilității ruse.

Forțele Democratice din Belarus și Regimentul Kastus Kalynovskyi, care luptă în Ucraina împotriva forțelor ruse, au folosit aceste evenimente haotice pentru a chema elitele și armata să se alăture lor. Sveatlana Tihanovskaia a declarat încă o dată că aceasta este o oportunitate de a elibera Belarusul de sub dictatură. Răscoala „Wagner” va fi un alt argument pentru ea pentru a prezenta Rusia ca o sursă de instabilitate și conflicte. Ea face apel la bieloruși care vor să stea departe de războiul împotriva Ucrainei.

Ucraina poate profita de confuzia rusă

Cea mai bună șansă a Ucrainei pentru o contraofensivă de succes este să atace adânc în spatele trupelor rusești și să-i forțeze pe ruși să se retragă de pe linia lor de apărare multistratificată, care se întinde pe o mie de kilometri, pentru a evita să fie înconjurați și tăiați de liniile lor de aprovizionare.

„Este puțin probabil ca și cei mai îndrăzneți reprezentanți ai conducerii militare ucrainene să fi imaginat vreodată un atac asupra cartierului general al Districtului Militar de Sud al Rusiei din Rostov-pe-Don, de unde Rusia conduce războiul din Ucraina, dar exact asta este ceea ce revolta bruscă a grupului «Wagner» a făcut“ , subliniază colonelul în retragere al forțelor aeriene americane John Barranco.

Oricare ar fi adevăratele motive ale lui Prigojin sau rezultatul revoltei sale, câteva lucruri rămân clare: există o mare confuzie în spatele forțelor rusești și toată încrederea soldaților ruși în conducerea lor a dispărut. Odată ce o armată își pierde încrederea în liderii ei, moralul scade și odată cu el și voința de a lupta. Grupul „Wagner” va dispărea în curând și a fost cea mai eficientă unitate care a luptat de partea rușilor împotriva Ucrainei. Nu se știe încă ce îi așteaptă pe mercenari: unitățile lor vor fi absorbite de armata rusă sau vor fi desființați, iar luptătorii vor fi repartizați între diverse formațiuni rusești.

„Când lovești un rege, ar fi bine să fie mortal”

Unele lucruri sunt constante în această lume în schimbare, iar una dintre ele este că doar un număr relativ mic de oameni iau toate deciziile importante în Rusia. Și fiecare astfel de persoană are o mulțime de bani, o mulțime de arme sau ambele. În anumite momente ale istoriei, aceste elite concurează între ele pentru a arăta cine este superior. Drept urmare, cineva devine lider, unii mor, iar alții se supun. Evenimentele recente ar trebui înțelese ca cel mai recent episod din această istorie veche de secole.

Acordul, care a oprit amenințarea imediată din partea „Wagner” la Moscova și l-a trimis pe Prigojin în Belarus, este puțin probabil să fie sfârșitul acestei povești. Acesta este doar începutul, spune fostul secretar adjunct al Apărării al SUA pentru Operațiuni Speciale și Contraterorism William Weschler.

Poate părea că Putin a câștigat. Dar a fost slăbit atât de revolta lui Prigojin, cât și de faptul că totul s-a încheiat doar prin negocieri și compromis, și nu printr-o demonstrație publică a forței brute. Rușii își respectă cel mai mult armata dintre toate instituțiile statului. Și sub Putin, această armată a fost din nou umilită, arătându-se coruptă, ineficientă și incompetentă. Ca și în cazul încercării eșuate de a cuceri Kievul anul trecut, Putin trebuie să se concentreze pe consolidarea poziției sale în rândul acelui grup mic de ruși prin forță brută. Supraviețuirea lui va depinde de asta. Cei care speră cu încăpățânare că războiul Rusiei împotriva Ucrainei se va încheia prin negocieri vor fi în continuare dezamăgiți.

În ceea ce îl privește pe Prigojin însuși, el ar trebui să reflecteze la celebra avertizare a lui Ralph Waldo Emerson: „Când ataci un rege, trebuie să-l ucizi” . „Într-adevăr, în acest moment, probabil că ar trebui să stea departe de ferestrele de la etajele superioare, pentru că în ultimii ani dușmanii lui Putin au fost adesea deosebit de neîndemânatici în preajma lor", crede Weschler.

Prigojin este un diavol pe care China nu-l cunoaște

China se pregătește pentru o serie de consecințe politice și militare pe fondul contraofensivei ucrainene. Dar pare surprinsă de rebeliunea lui Prigojin . Beijingul va încerca să nu ia partea public unor forțe în lupta politică internă din Rusia. Cu toate acestea, mass-media de stat chineză sugerează că Beijingul a dorit ca Putin să-l învingă pe Prigojin. Și o astfel de poziție chineză nu este greu de înțeles. Actualul lider al Rusiei a fost un susținător de încredere al relațiilor cu China, are legături personale profunde cu conducerea chineză, a acceptat rolul Moscovei de partener junior al Beijingului și, până acum, a susținut în mare măsură stabilitatea politică în interiorul Rusiei, explică cercetătorul Joseph Webster.

Prigojin este un diavol pe care Beijingul nu-l cunoaște. Liderul grupului de mercenari Wagner are un temperament volatil pe care conducerea chineză ar fi greu să-l gestioneze.

Cu toate acestea, dacă liderul Wagner va încerca vreodată să-și reînnoiască tentativa de lovitură de stat, China nu va putea să-l sprijine pe Putin oferindu-i informații. Ar fi prea riscant. Deși Prigojin are o relație complicată și adesea conflictuală cu serviciile speciale ruse, el pare să aibă legături cu elemente ale GRU, precum și cu alte structuri de putere ruse. Promovarea uluitoare a Grupului „Wagner” sugerează cel puțin consimțământul tacit al unor figuri din informațiile militare ruse. Mai mult, Wagner și GRU au împărțit o bază în regiunea Krasnodar din Rusia, chiar în 2020.

În consecință, dacă serviciile de informații chineze schimbă informații cu omologii lor ruși despre conspiratorii anti-Putin, ei se confruntă cu o probabilitate mare de expunere și riscă deteriorarea pe termen lung a relațiilor bilaterale dacă tabăra „anti-Putin” conduce verticala puterii în Rusia. Mai mult decât atât, schimbul oricăror date de informații despre potențialii organizatori de lovitură nu numai că riscă să compromită metode și surse, ci va fi și o recunoaștere că serviciile speciale ale Republicii Populare Chineze spionează în interiorul Rusiei, explică expertul .

Dacă situația va escalada din nou, Beijingul ar putea încerca să permită Kremlinului să transfere trupe din Asia Centrală la Moscova printr-un acord tacit. Există până la 7.000 de soldați ruși în Tadjikistan, iar alți 500 sunt staționați în Kârgâzstan.

China ar putea oferi garanții de securitate guvernelor țărilor din Asia Centrală, ceea ce ar permite indirect Kremlinului să își reducă în continuare forțele din regiune și să le transfere la Moscova. Cu toate acestea, astfel de eforturi implică riscuri pentru Kremlin și se pot dovedi ineficiente. Soarta lui Putin va fi determinată în mare măsură de loialitatea subordonaților săi, nu de numărul de soldați din Moscova, explică expertul.

În opinia sa, în cazul unei escalade reînnoite, Xi Jinping se va limita cel mai probabil doar la sprijinul verbal pentru Putin, pe care îl poate exprima personal. Dar nu mai mult. Cu toate acestea, fără riscuri considerabile pentru sine, Beijingul nu va putea influența evenimentele din Rusia.

Ce înseamnă tentativa de lovitură de stat a lui Prigojin pentru contraofensiva Ucrainei?

Capturarea de către mercenarii Wagner a cartierului general al Districtului Militar de Sud din Rostov-pe-Don, care a servit în mare parte drept centru de comandă avansat al pentru războiul din Ucraina, va afecta controlul în timp util al forțelor ruse. Un lanț de comandă confuz sau rupt va afecta semnificativ capacitatea armatei ruse de a conduce o apărare eficientă în profunzime și va împiedica un răspuns coordonat la eforturile ofensive ucrainene, explică Jacob Mazey, asistent al programului de Apărare Avansată la Consiliul Atlantic.

„Barajele rutiere instalate de guvernul rus și chiar deteriorarea deliberată a autostrăzii M4, pentru a-i opri me mercenarii Wagner, vor limita, de asemenea, capacitatea armatei ruse de a transfera forțe și active între fronturile din Ucraina”, crede Mezi, arătând că există informații că unele unități rusești nu s-au opus marșului inițial al „Wagner”. Acest lucru poate reduce, de asemenea, încrederea Moscovei în loialitatea trupelor și ofițerilor săi.

Deși rebeliunea lui Prigojin a fost de scurtă durată, va crea totuși slăbiciuni în structura de comandă a armatei ruse pe care Ucraina le poate exploata pe câmpul de luptă, susțin analiștii Atlantic Council.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat