Atletism: JO 2008 - Ștafeta jamaicană masculină de 4x100 descalificată, Bolt pierde o medalie de aur (CIO)

Atletism: JO 2008 - Ștafeta jamaicană masculină de 4x100 descalificată, Bolt pierde o medalie de aur (CIO)

Atletul jamaican Usain Bolt a pierdut oficial una dintre medaliile sale olimpice de aur în urma descalificării ștafetei jamaicane de 4x100 m la JO 2008 de la Beijing, din cauza dopajului unuia dintre membrii săi, Nesta Carter, de către Comitetul Internațional Olimpic (CIO).

Usain Bolt, care și-a construit legenda pe trei triple (100 m, 200 m și ștafeta 4x100 m) realizate în 2008, 2012 și 2016, nu mai deține acum ''decât'' opt titluri olimpice.

Comitetul Internațional Olimpic a oficializat miercuri descalificarea lui Carter de la JO de la Beijing, după un vast program de reanalizări ale eșantioanelor, lansat în ultima perioadă. Sprinterul, controlat pozitiv la metilhexanamină (un stimulent), a făcut parte din ștafeta de 4x100 m care a câștigat medalia de aur.

''Nesta Carter a recunoscut că este vinovat de încălcarea regulamentelor antidoping în timpul Jocurilor de la Beijing din 2008 (...) El este descalificat din ștafeta de 4x100 m (...) Echipa jamaicană este descalificată (...) Medaliile corespunzătoare (...) și diplomele sunt anulate și trebuie restituite'', scrie instanța olimpică în comunicatul său.

Carter, 31 ani, va trebui să returneze medalia, la fel ca și coechipierii săi. Usain Bolt va fi deci deposedat de unul dintre cele nouă titluri olimpice ale sale, deoarece a fost ultimul schimb în ștafeta câștigătoare la Beijing, care a bătut și recordul mondial, în 37sec10/100.

Nesta Carter a fost prezent și în ștafeta câștigătoare în 2012 la Londra, tot cu un record mondial (36sec84/100). Din acea ștafetă au mai făcut parte Usain Bolt, Michael Frater și Yohan Blake.

După dezvăluirea controlului pozitiv al lui Nesta Carter, în iunie anul trecut, Usain Bolt și-a manifestat tristețea. ''Este ceva ce mă îndurerează, ani întregi muncești din greu să colecționezi medalii de aur, pentru a fi campion, mi se rupe inima'', declara el în cotidianul jamaican The Gleaner.

''Astfel de lucruri se întâmplă în viață, dacă se confirmă și va trebui să returnez medalia, o voi face, nu este o problemă pentru mine'', adăuga el în iunie.

În august, în timpul Jocurilor Olimpice de la Rio, Bolt spunea că ''asta nu va schimba cu nimic moștenirea mea. Voi fi dezamăgit că voi pierde această medalie, însă asta este viața. Ce vreți să fac? Nu controlez așa ceva. Ne aflăm pe drumul cel bun în lupta împotriva dopajului în atletism. Am încredere în Agenția mondială antidoping și în Federația internațională de atletism, ei fac o treabă bună''.

CIO a confirmat, de pe altă parte, că atleta rusă Tatiana Lebedeva, vicecampioană olimpică la triplusalt la JO din 2008 de la Beijing, este și ea descalificată și va trebui să returneze medalia cucerită.

AGERPRES (autor: Teodora Oprea, editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sacoșa cu 2,5 milioane de euro era pentru Elena Udrea”

3 Ce urmează? Liniște și o guvernare liberală

4 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

5 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…