Au început alegerile prezidențiale în India

Au început alegerile prezidențiale în India

Alegerile prezidențiale au început luni dimineață în India, cu parlamentari și legiuitori ai statelor uniunii federale votând să aleagă între candidatul Ram Nath Kovind, de la Partidul Bharatiya Janata, la putere, și candidata opoziției, Meira Kumar, informează Xinhua și DPA.

Votarea a început la 10:00 ora locală și se va încheia la 17:00. Un total de 4.896 de parlamentari din întreaga țară — parlamentari și legiuitori — sunt eligibili sa voteze în alegeri, ale căror rezultate vor fi anunțate pe 20 iulie.
   
Câștigătorul alegerilor va fi învestit în funcție pentru un mandat de cinci ani pe 27 iulie și îl va înlocui pe președintele actual Pranab Mukherjee, un veteran politic care deține postul din 2012.

 În ajunul alegerilor prezidențiale, prim-ministrul Narendra Modi l-a felicitat pe Kovind "în avans" și l-a asigurat de sprijinul guvernului — având în vedere că BJP și aliații săi au peste 60% din voturi, plasându-se înaintea celor 17 partide de opoziție în sondaje.
   
Pe de altă parte, duminică, Sonia Gandhi, șefa principalului partid de opoziție, Congresul Național Indian, a declarat că alegerile reprezintă o luptă împotriva "viziunii comunale înguste". "În aceste curse, cifrele pot fi împotriva noastră, dar lupta trebuie sa fie luptă și se va lupta din greu", a spus ea.
   
Atribuțiile președintelui indian de șef al statului sunt în cea mai mare parte ceremoniale, el jucând roluri decisive numai în cazul unui parlament în care niciun partid nu își asigură o majoritate după alegerile generale, în cazul dizolvării guvernelor statelor sau al altor crize politice.

Cu doi candidați pentru acest post sunt politicieni de rang inferior din sistemul castelor hinduse, din grupul purtând numele de Dalit.

Candidatul BJP la putere, Ram Nath Kovind, este un avocat în vârsta de 71 de ani devenit politician și care până recent a fost guvernator al statului Bihar (est). El este considerat favorit în sondaje.

Principala sa rivală, Meira Kumar, 72 de ani, a fost prima femeie din India președinte al parlamentului și fost ministru federal. Ea este sprijinită de principalul partid de opoziție, Congresul Național Indian.

Președintele este ales de un colegiu electoral din cele două camere ale parlamentului și adunările legislative regionale. Câștigătorul alegerilor va fi cel de-al doilea președinte al Indiei aparținând comunității Dalit, după KR Narayanan, care a fost președinte între 1997 și 2002.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”