Auchan, Decathlon și Leroy Merlin, deținute de o Asociație Familială cu sute de membri. Motto-ul lor: „Toți, în toate“ FOTO

Auchan, Decathlon și Leroy Merlin, deținute de o Asociație Familială cu sute de membri. Motto-ul lor: „Toți, în toate“ FOTO

Una dintre cele mai bogate și, totodată, discrete familii din Franța, deține de câteva generații unele dintre cele mai mari companii și branduri din lume.

Gérard Mulliez, patriarhul familiei și fondatorul Auchan FOTO Getty Images

Familia Mulliez din Franța este, totodată, una dintre cele mai bogate din lume. În 2021, Bloomberg o plasa pe locul 15 în topul celor mai bogate familii ale lumii, cu o avere estimată la 49,5 miliarde de dolari.

Familia deține holdingul Asociația Familială Mulliez (AFM), prin care controlează cele aproximativ 130 de firme din portofoliu, printre acestea numărându-se unele dintre cele mai mari companii din lume: Auchan, Decathlon, Leroy Merlin, Orsay, Kiabi, Pimkie etc.

Familia de antreprenori provine din zona Lille, din Franța, este una dintre cele mai bogate familii din țară, dar și foarte discretă în ceea ce-i privește pe membrii săi. Familia are profund background religios, romano-catolic, iar motto-ul ei este „tous dans tout“, adică toți (membrii familiei – n.r.) în toate (afacerile – n.r.).

Familia extinsă: 800 de membri

AFM (Association Familiale Mulliez) a fost fondată în 1955 de Gérard Mulliez, fiul producătorului de lână Louis Mulliez (1877-1952), un catolic fervent. Louis Mulliez a avut șase copii.

Gérard Mulliez, unul dintre fii săi, s-a născut în 1931, în orașul Roubaix, din apropiere de Lille. Nu a avut rezultate bune la învățătură și a picat examenul de Bacalaureat, dar a început să lucreze în compania tatălui său. În 1961, la vârsta de douăzeci și nouă de ani, după o călătorie în SUA, a deschis primul magazin Auchan în orașul natal.

Holdingul fondat de el, Association Familiale Mulliez (AFM), din care fac parte peste 800 de membri ai familiei extinse (din câteva generații), deține azi Auchan, Leroy Merlin, Decathlon, Orsay, Saint Maclou, Kiloutou, Kiabi, Boulanger etc.

Ajuns la 91 de ani, Gérard Mulliez, patriarhul familiei și fondatorul Auchan, a fost desemnat, la un moment dat, cel mai bogat om din Franța și unul dintre cei mai bogați din lume. Potrivit Forbes , averea lui personală era estimată la peste 10 miliarde de euro.

Un alt membru important al familiei este Michel Leclercq, în vârstă de 83 de ani (Gérard Mulliez e unchiul său), care a fondat lanțul Decathlon, în 1976. Decathlon este acum unul dintre cei mai mari retaileri de articole sportive din lume, cu vânzări de 13,8 miliarde de dolari anual, peste 1.700 de magazine și peste 100.000 de angajați, în 60 de țări, potrivit site-ului oficial . Averea lui Leclercq este estimată la patru miliarde de euro, potrivit Forbes.

Controversele din jurul familiei Mulliez

Imperiul de afaceri al Asociației Familiale Mulliez include aproximativ 130 de mărci/companii, cu aproximativ 700.000 de angajați în întreaga lume, cu o cifră combinată de afaceri de aproape 100 de miliarde de euro în fiecare an, notează Le Monde .

În timp ce produsele companiilor lor sunt cunoscute în întreaga lume, nu același lucru se poate spune despre membrii familiei Mulliez, care rareori sunt fotografiați sau apar în presă. Totuși, presa franceză a relatat recent că Guillaume Mulliez, un văr îndepărtat al lui Gérard Mulliez, a murit pe 13 martie 2023, la 61 de ani, după ce a fost surprins de o avalanșă, la schi.

Istoria familiei nu este lipsită de controverse; în trecut, a fost investigată pentru fraudă şi spălare de ban i. Totodată, retailerul Auchan a fost criticat pentru că a ales să rămână pe piața din Rusia după izbucnirea războiului din Ucraina și au fost mai multe voci care au cerut boicotarea acestui lanț de magazine.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...