Audieri programate la CNCD în cazul sesizării referitoare la Iohannis şi Kovesi

Audieri programate la CNCD în cazul sesizării referitoare la Iohannis şi Kovesi

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) are programată, luni, audierea părţilor implicate în dosarul întocmit ca urmare a sesizării care îi vizează pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

Această şedinţă a fost amânată în urmă cu două săptămâni pentru 26 martie, pentru a oferi dreptul petenţilor de a studia punctele de vedere ale reclamaţilor.

"Luni vor fi doar audieri, nu se va dezbate plângerea. Părţile au posibilitatea să vină la audieri. În măsura în care nu doresc, nu vin. Au depus puncte de vedere şi se va dezbate speţa în şedinţă cu părţile care vor fi prezente. Părţile îşi exprimă punctul de vedere, se va răspunde la întrebări, se discută excepţii, pe fond, fiecare îşi prezintă apărarea. Ulterior, titularul de dosar (n.r. un membru al Colegiului Director al CNCD) va întocmi un raport. Când acesta îşi termină raportul, îl trimite fiecărui membru al Colegiului Director şi îl va pune pe ordinea de zi pentru o următoare şedinţă de soluţionare de plângeri a Colegiului Director. Mâine nu se ia nici o decizie", a precizat, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba.

Sesizarea a fost făcută de site-ul luju.ro (Lumea Justiţiei) şi vizează folosirea termenului "penali" de către preşedintele Klaus Iohannis şi a celui de "inculpaţi" de către procurorul şef al DNA. Sesizarea a fost înregistrată la CNCD pe 19 februarie, potrivit site-ului Lumea Justiţiei.

În petiţie se face referire la conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni din 15 februarie, în care Iohannis a afirmat, printre altele, că: "Nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA", precum şi la conferinţa de presă de la sediul DNA din 14 februarie, în care Laura Codruţa Kovesi a vorbit, printre altele, despre "inculpaţi care fac acuzaţii nereale" şi despre "un festival disperat al inculpaţilor".

"Nu se poate accepta ca, preluându-se şi perpetuându-se asemenea mesaje, să ne adresăm cu toţii în societate cu apelative de 'penal', 'inculpat', 'infractor', 'puşcăriaş', care în lumea civilizată - în principal în spaţiul UE - sunt considerate forme de discriminare, care pot naşte până la reacţii de ură şi violenţă", se arată în sesizarea publicată de luju.ro.

Ulterior şi deputatul PSD Andreea Cosma a sesizat CNCD în acest sens. AGERPRES / (AS - autor: Livia Popescu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Daniela Juncu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Lucia Hossu Longin / „Torționarul Rafila mi-a spus că fiul lui este tot doctor. L-a ucis în bătaie pe soc…

2 AUDIO Fugarul Rizea anunță un raport devastator despre furtișagurile lui Ghiță și-i sugerează lui Ponta să pre…

3 Te crucești! Voi vedeți ce avere are Rafila? Intră direct în topul baronilor PSD!

4 Așa o fi?

5 „Noul” PNL / Trei foști miniștri din Guvernele Dragnea și un ministru din Guvernul Ponta candidează din partea …