Audierile comisarilor europeni desemnaţi continuă în comisiile specializate ale Parlamentului European

Audierile comisarilor europeni desemnaţi continuă în comisiile specializate ale Parlamentului European

Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au audiat marţi încă cinci comisari europeni desemnaţi din viitoarea Comisie Europeană ce va fi condusă de Ursula von der Leyen, după ce în prima zi a săptămânii au răspuns întrebărilor eurodeputaţilor comisarii desemnaţi Maroš Šefčovič (relaţii internaţionale), Phil Hogan (comerţ) şi Mariya Gabriel (inovare şi tineret), informează dpa.

Astfel, în cursul dimineţii de marţi comisarul desemnat pentru locuri de muncă, luxemburghezul Nicolas Schmit, a fost audiat de membrii comisiilor pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) şi afaceri economice şi monetare (ECON), iar comisarul desemnat pentru parteneriate internaţionale, finlandeza Jutta Urpilainen, în comisia pentru dezvoltare (DEVE).

După-amiază au urmat comisarul desemnat pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, în faţa membrilor comisiilor de agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) şi mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI), şi comisarul desemnat pentru afaceri interne, suedeza Ylva Johansson, în comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE).

În timpul audierii, Ylva Johansson a declarat că va prezenta o propunere de revizuire a sistemului de acceptare a migranţilor în Uniunea Europeană, prin conlucrarea cu toate statele membre. ''Eşecul nu este o opţiune în acest caz'', a subliniat ea.

La rândul său, Janusz Wojciechowski şi-a expus intenţiile în calitate de viitor comisar european pentru agricultură, anunţând că va pune fermierul în centrul politicilor sale în mandatul de cinci ani care începe în noiembrie şi va face din fermele de familie un factor de progres. El a atras atenţia asupra scăderii dramatice a numărului de ferme în UE. Potrivit polonezului, începând din 2005 şi până în 2015, blocul comunitar a pierdut patru milioane de ferme, iar numărul total al fermelor a scăzut până la 11 milioane.

Mai mulţi eurodeputaţi şi-au exprimat pe Twitter frustrarea faţă de lipsa de precizie a răspunsurilor oferite de Wojciechowski.

Fost eurodeputat, Janusz Wojciechowski a fost nevoit să ramburseze cheltuieli de călătorie de peste 11.000 de euro, în urma unei anchete a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) încheiate vineri. El s-a aflat în atenţia OLAF pentru "presupuse neregularităţi privind rambursarea unor cheltuieli de călătorie". OLAF nu a adresat nicio recomandare disciplinară sau judiciară referitoare la Wojciechowski, care în prezent este membru al Curţii de Conturi Europene.

Ziua de marţi s-a încheiat cu audierea comisarului desemnat pentru sănătate, cipriota Stella Kyriakides, în comisiile de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) şi agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI).

Procedura de audiere a comisarilor europeni desemnaţi continuă miercuri cu alte cinci nume: belgianul Didier Reynders (justiţie), malteza Helena Dalli (egalitate), franţuzoaica Sylvie Goulard (piaţă internă), portugheza Elisa Ferreira (coeziune şi reforme) şi slovenul Janez Lenarcic (gestionarea crizelor).

Un interes aparte prezintă audierea lui Didier Reynders, în prezent ministru de externe al Belgiei, care a fost vizat marţi de noi acuzaţii de corupţie, la câteva zile după ce un procuror a renunţat la o anchetă privind acuzaţii de spălare de bani care i se aduceau de către acelaşi bărbat.

Noua plângere în justiţie, înaintată în această săptămână de fostul agent de informaţii Nicolas Ullens, ar putea pune în dificultate candidatura lui Reynders pentru postul de comisar european pentru justiţie, notează Reuters.

Reynders este acuzat că a încercat să acopere o investigaţie privind presupuse plăţi ilegale, având legătură cu acorduri de afaceri cu Libia, Kazahstan şi Republica Democrată Congo, care s-au aflat în centrul anchetei privind spălarea de bani oprită săptămâna trecută. Didier Reynders a negat orice neregulă, iar un procuror din Bruxelles a închise vineri prima anchetă, invocând lipsa dovezilor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...