Augustin Jianu, aviz favorabil pentru funcția de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale

Augustin Jianu, aviz favorabil pentru funcția de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale

Augustin Jianu, ministrul propus al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, și, respectiv, Comisiei economice pentru industrii și servicii din Senat, cu 16 voturi pentru și 4 împotrivă.

"Prioritățile mele pentru acest mandat se referă la cadrul național de interoperabilitate. 1 decembrie 2018 este un termen ambițios pentru a avea toate taxele și orice plată pe care o face un operator economic să se poată face online, orice formular pe care trebuie să îl depună un operator economic trebuie să se poată depune online și toate sistemele informatice ale instituțiilor publice să fie interoperabile în așa fel încât cetățenii să nu mai trebuiască să vină cu documente sau informații, să alerge de la o instituție la alta. Acestea să se poată obține automat prin sisteme informatice de către instituțiile publice", a spus Jianu, în timpul audierii.

Potrivit acestuia, programul de guvernare și toate celelalte priorități se încadrează în obiectivele naționale privind Agenda digitală.

"Cu siguranță nu putem avea această piață unică digitală fără ca cetățenii consumatori ai acestor servicii, fără ca ei să aibă încredere în serviciile digitale oferite. De aceea vom avea o atenție și asupra componentei de securitate cibernetică și, bineînțeles, asupra infrastructurii, pentru că este evident necesară dezvoltarea accesului la servicii de Internet în zonele albe încă rămase în România", a mai arătat ministrul propus al Comunicațiilor.

Augustin Jianu s-a născut la 23 mai 1986. A absolvit Liceul de Informatică "Ștefan Odobleja" din Craiova (2005), Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității "Politehnica" din București (2011) obținând licența de inginer în automatică și informatică aplicată, potrivit site-ului www.cert.ro

Deține: Certificare "Bazele Java Limbaj de programare", obținută la Academia CISCO a Universității Politehnica București (2007), Certificare în managementul proiectelor, obținută la Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, sucursala București (2012), Certificare CompTIA Security+, obținută la Computing Technology Industry Association (CompTIA — 2015).

În ceea ce privește experiența profesională, a fost: manager proiect la SC Medic Line SRL (apr. 2006-mai 2007), dezvoltator software bancar la SC Mysis International Financial Systems SRL (mai-septembrie 2008), dezvoltator software la Universitatea "Politehnică" din București (noiembrie 2008-aprilie 2011), consultant la SC Innovacion Y Desarrollo Local SL Madrid, sucursala București (octombrie—noiembrie 2012), președinte al Asociației de Tineret pentru Dezvoltare Socială și Ecologie (2009—2015).

A fost consilier al ministrului pentru Societatea Informațională (august 2012-mai 2014).

Din mai 2014, este director general al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică — CERT-RO, instituție publică, cu personalitate juridică, înființată prin Hotărâre de Guvern în 2011, ca structură independentă de expertiză și cercetare-dezvoltare în domeniul protecției infrastructurilor cibernetice, în coordonarea Ministerului pentru Societatea Informațională.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…