Augustin Lazăr: Combaterea corupției trebuie continuată cu fermitate

Augustin Lazăr: Combaterea corupției trebuie continuată cu fermitate

O justiție modernă presupune un act de justiție corect, echitabil, realizat într-un termen rezonabil, iar combaterea corupției trebuie continuată cu fermitate, a declarat miercuri procurorul general al României, Augustin Lazăr.

"Există câteva priorități care sunt avute în vedere în activitatea procurorilor. Una dintre ele este binecunoscută: combaterea corupției este o chestiune mai veche, care trebuie continuată cu fermitate, pentru ca noi să ne aflăm la standardele celorlalte state europene, ca și structuri specializate de combatere, ca și fermitate și apoi, sperăm, și frecvența întâlnirii acestei corupții", a spus Lazăr, în cadrul unui eveniment public, prilejuit de celebrarea Zilei Europene a Justiției Civile, la sediul Parchetului General.

El a vorbit despre structura unităților de parchet din țară, despre istoria sistemului judiciar în România și despre reforma justiției din ultimii ani.

"O justiție modernă presupune, la standardele europene, un act de justiție corect, echitabil, un act de justiție realizat într-un termen rezonabil, fiindcă altfel își pierde mult din importanța lui (...) și, de asemenea, un act de justiție realizat într-o manieră transparentă. În România, Justiția a urmat, în ultimii 15 — 20 de ani, un ritm accelerat de reformare, de modernizare, ceea ce ne-a ajutat să ne apropiem de standardele europene, și aș putea spune că la acest moment avem o justiție la standarde europene, o justiție modernă, una care se bucură de încrederea societății", a arătat Lazăr.

Procurorul general a precizat că informatizarea parchetelor este un demers fără precedent ca amploare și ca sume care au fost investite în acest proces de modernizare — circa 70 de milioane de lei în două proiecte distincte.

"Informatizarea ne va aduce, pe lângă modernizarea și apropierea de standardele europene, o mai bună gestionare a resurselor umane și economice, financiare ale Ministerului Public, ne va aduce, de asemenea, o transparență mai bună, posibilitatea de a primi de către justițiabili informații privind stadiul dosarelor care se află în curs, posibilitatea avocaților de a primi diverse acte, conform legii, pentru a nu mai veni până la sediul Ministerului Public", a mai spus Lazăr.

La sediul Parchetului General au sosit, miercuri, studenți de la facultăți de Drept, care au dorit să afle mai multe despre structura unităților de parchet și istoria sistemului judiciar din România. Ei au vizitat, alături de profesorii lor, galeria procurorilor generali, unde a fost prezentată o cronologie a magistraților, plecând de la Mihail Kogălniceanu.

Consilierul Ovidiu Predescu a făcut o prezentare a revistei de cultură profesională a Ministerului Public, după care studenții au putut vizita biblioteca Parchetului General.

Decizia de a marca în fiecare an Ziua Justiției Civile, în întreaga Europă, a fost luată pe data de 5 iunie 2003 de către Consiliul Europei și Uniunea Europeană, obiectivul principal fiind acela de a sublinia faptul că justiția este, în primul rând, un serviciu aflat în slujba cetățenilor, prin intermediul căruia le sunt apărate drepturile și libertățile fundamentale în cadrul procedurilor judiciare.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi? Circoteca cu congresul e bluf? Iohannis joacă la două capete? Citiți ce se zvonește...

2 Congresul cașcavalului / Marioneta a câștigat

3 Hopa! / Orban: „Iohannis și serviciile au distrus partidul”

4 Așa o fi? / Cade și EUROINS? Doar 5% din bani mai sunt în băncile din România!

5 Andreea Pirui, vedetă la Kanal D, a fost prinsă drogată?