Augustin Lazăr prezintă astăzi documente lămuritoare despre protocolul cu SRI

Augustin Lazăr prezintă astăzi documente lămuritoare despre protocolul cu SRI

Procurorul General va face publice, astăzi, documente referitoare la protocoalele încheiate de Ministerul Public şi SRI. Augustin Lazăr a precizat în această dimineaţă că este vorba despre corespondenţa purtată pe această temă. Ieri, într-o declaraţie pentru Digi24, acesta spunea că atât Ministerul Justiţiei cât şi CSM au fost informate, la momentul respectiv, despre acordul cu serviciul de informaţii.

 Augustin Lazăr, procurorul general al României: În jurul prânzului vom avea o declarație  de presă. Vă invităm.

Jurnalist: Aţi dat ordin să se desecretizeze acele adrese?

Augustin Lazăr: O să vă prezint acele adrese.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr.

Ulterior, Lazăr a spus că a luat act de declanşarea procedurii de evaluare şi a precizat că  tema protocoalelor ”este falsă”. El a susţinut că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului de Justiţie, iar săptămâna viitoare Ministerul Public va publica toată corespondenţa avută cu aceste instituţii.

Ca reacţie la această declaraţie, Tudorel Toader a postat un mesaj pe Facebook în care spus că primit doar o copie a protocolului din 2009, din care lipseau ultimele două pagini, dar nicio referire la protocolul din 2016.

Un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seară, de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook. Documentul secret, care prevede cooperarea între cele două instituţii ”pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, este semnat de către Augustin Lazăr şi Eduard Helvig.

De asemenea, pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol nesecret încheiat la aceeaşi dată între Ministerul Public şi SRI, privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicaţiilor.

Ministerul Publice a făcut precizări vineri în legătură cu cele două protocoale încheiate în 2016 cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), spunând că cel care are caracter secret şi-a încetat efectele în martie anul trecut, iar procedura de declasificare a lui a fost deja începută, fiind informaţi atât Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cât şi Ministerul Justiţiei.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, vineri seară, că nu mai există în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea justiţiei în România. El a spus că SRI îşi poate îndeplini atribuţiile conform legii şi fără aceste protocoale. Hellvig a subliniat că personal nu are ce să-şi reproşeze.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski