Augustin Lazăr spune că în dosarul privind OUG 13 ancheta va continua: Procurorul este obligat să afle adevărul

Augustin Lazăr spune că în dosarul privind OUG 13 ancheta va continua: Procurorul este obligat să afle adevărul

Ancheta în dosarul privind OUG 13 va continua la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, deoarece obligația legală a anchetatorilor este să afle adevărul, a afirmat marți procurorul general al României, Augustin Lazăr.

"Ancheta va continua, fiindcă procurorul este obligat, conform articolului 5 din Codul de procedură penală, să afle adevărul cu referire la persoanele, la faptele și împrejurările în care au fost comise aceste fapte. (...) În continuare vom vedea ce va face procurorul de caz. În cadrul Secției de urmărire penală va fi continuată această anchetă", a declarat Lazăr, înainte de ședința Consiliului Superior al Magistraturii.

El a subliniat că ancheta nu va viza aspecte legate de oportunitatea sau legalitatea adoptării ordonanței 13, ci doar eventuale fapte sancționate de legislația penală.

"Așteptăm în continuare motivarea CCR, desigur că ea este obligatorie pentru toți și, raportat la motive, noi vom continua ancheta. Fără îndoială că Ministerul Public este sesizat cu aspectele penale ale problemelor, cu fapte penale concrete și cu persoane concrete. Prin urmare, Ministerul Public în niciun caz nu va face evaluări ale legalității, ale oportunității unei alte puteri, ci strict ne cantonăm la aspecte penale care țin de competența Ministerului Public", a precizat procurorul general.

Procurorii DNA au dispus, în urmă cu o zi, disjungerea și declinarea la PÎCCJ a anchetei privind OUG 13 , sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni, printre care se numără prezentarea cu rea-credință de date inexacte Parlamentului sau președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, și favorizarea făptuitorului.

Potrivit DNA, procurorii anticorupție au dispus clasarea cauzei având ca obiect infracțiunea de folosire a influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Tot luni, președintele CCR, Valer Dorneanu, a apreciat că DNA și-a depășit atribuțiile în ancheta privind OUG 13 și că nu trebuia să verifice legalitatea, oportunitatea ordonanței, ci trebuia să se rezume la aspectele penale.

CCR a stabilit că există un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public, prin DNA, și Guvern cu privire la ancheta procurorilor în cazul OUG 13.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”