Australia anunță o „restructurare majoră” a forțelor armate. „Riscurile sunt în creștere”

Australia anunță o „restructurare majoră” a forțelor armate. „Riscurile sunt în creștere”

Autorităţile australiene au anunţat joi o „restructurare majoră" a forţelor armate ale ţării, ce va asigura şi o capacitate de atac cu rază lungă, în faţa creşterii influenţei Chinei în zona Asia-Pacific, transmite AFP, citată de Agerpres.

Restructurare majoră a Armatei Australiei FOTO Shutterstock

Reforma are loc după ce, în iulie, o reevaluare strategică a conchis că Australia are nevoie de o forţă de descurajare cu rază lungă de acţiune, bazată pe rachete, submarine şi mijloace cibernetice pentru a-şi menţine adversarii la distanţă.

„Este o etapă importantă pentru armata noastră. Vom construi o armată cu capacitate de proiecţie", a declarat presei, la Townsville (nord-est), ministrul Apărării, Richard Marles.

„Riscurile unei escalade militare sau ale unei erori sunt în creştere"

În urma restructurării vor fi înființate brigăzi de luptă specializate la trei baze: o forţă uşoară cu desfăşurare rapidă la Darwin, în nord, o alta dotată cu tancuri blindate la Townsville şi o combinaţie a celor două la Brisbane, în est.

Și la Adelaide, în sud, va fi creată o brigadă, dotată cu o capacitate de tir cu rază lungă de acţiune şi cu un sistem integrat de apărare aeriană şi antirachetă.

Potrivit Raportul strategic din iulie, întărirea capacităţilor militare chineze este cea mai ambiţioasă de după Al Doilea Război Mondial, iar „riscurile unei escalade militare sau ale unei erori sunt în creştere".

În anunţul de joi, ministrul australian al apărării nu a făcut însă nicio referire specifică la China .

Acord privind achiziţia a peste 200 de rachete de croazieră Tomahawk

Dincolo de dezvoltarea capacităţilor de atac din aer, de la sol şi navale, armata australiană îşi va întări bazele din nordul ţării şi va recruta mai mulţi militari.

În 2021, Canberra a dezvăluit un element cheie al noii sale strategii militare, dezvoltarea de submarine nucleare cu rază lungă capabile să transporte rachete de croazieră, în cadrul alianţei Aukus cu Londra şi Washington, iar în august a.c. a încheiat un acord privind achiziţia a peste 200 de rachete de croazieră Tomahawk americane cu rază lungă, cu un cost de peste 830 de milioane de dolari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB