Australia i-a retras dreptul de şedere unui proeminent om de afaceri chinez (presă)

Australia i-a retras dreptul de şedere unui proeminent om de afaceri chinez (presă)

Autorităţile din Australia i-au retras dreptul de şedere şi i-au interzis să revină în ţară unui miliardar chinez care a făcut importante donaţii principalelor partide australiene, după ce au analizat relaţiile acestuia cu Partidul Comunist Chinez, relatează miercuri presa din Australia citată de Reuters şi AFP.

Huang Xiangmo, fondatorul companiei de dezvoltare imobiliară Yuhu, nu se mai poate întoarce la locuinţa sa din Sydney după ce Ministerul de Interne i-a revocat statutul de rezident permanent şi i-a respins cererea de cetăţenie, în timp ce miliardarul se află în străinătate, a scris Sydney Morning Herald, citând surse neidentificate. Potrivit ziarului, Huang a plecat în Thailanda în ianuarie şi nu este clar unde se află în momentul de faţă.

Miliardarul chinez s-a impus în ultimii ani ca unul din cei mai importanţi donatori politici din Australia. El a devenit cunoscut după ce un influent deputat de opoziţie a fost nevoit să demisioneze în 2017, după ce i s-au reproşat legături cu interese chineze. Acesta, Sam Dastyari, a încercat să încurajeze un proeminent politician să nu se întâlnească, în 2015, în Hong Kong cu un militant chinez prodemocraţie opus Beijingului.

În 2018, Huang a contribuit cu aproape 1 miliard de dolari australieni (715 milioane de dolari SUA) la două proiecte australiene deţinute de conglomeratul chinez Dalian Wanda Group.

Serviciile de informaţii australiene şi-au exprimat de mai mult timp preocuparea faţă de eventuale ingerinţe chineze în instituţii din Australia şi utilizarea de către Beijing a donaţiilor politice pentru a-şi spori influenţa.

Anul trecut, Parlamentul australian a adoptat legi vizând combaterea influenţelor străine şi reforma serviciilor de informaţii, reforme ce au tensionat relaţiile cu Beijingul, care a acuzat Canberrra de isterie şi paranoia. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

2 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

3 Pe internet circulă informația neconfirmată că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu de către Armată

4 Bătrânul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 a fost demnitar în Guvernul Văcăroiu / Ce a scris în biletul de adio

5 Foarte interesante amănunte!