Australia: O fostă profesoară a devenit prima femeie aborigenă aleasă în Camera Reprezentanților

Australia: O fostă profesoară a devenit prima femeie aborigenă aleasă în Camera Reprezentanților

O fostă profesoară a devenit prima femeie aborigenă care intră în Camera Reprezentanților din Parlamentul australian, obținând un loc pentru opoziția laburistă la alegerile de sâmbătă, relatează AFP.

În vârstă de 59 de ani, Linda Burney este o pioneră: ea a fost deja prima femeie aborigenă care a intrat în parlamentul din statul Noua Galie de Sud în 2003.

Ea se adaugă primului deputat aborigen, Ken Wyatt, de la Partidul Liberal (conservator), care a fost ales în 2010, și calcă pe urmele fostei senatoare și atlete aborigene Nova Peris, prima femeie indigenă din Camera Superioară a Parlamentului.

"Cred că este un moment extrem de important pentru Australia", a declarat duminică Linda Berney la Australian Broadcasting Corporation, după alegerea sa.

"A fi aleasă prima femeie indigenă în Camera Reprezentanților constitutie un moment special pentru această țară (...) Am scris istorie împreună cu oamenii din Barton (circumscripția unde a fost aleasă — n.r.)", a spus ea.

Linda Burney a fost prima femeie aborigenă care a obținut o diplomă de profesoară la Universitatea Charles Sturt și a făcut parte din Consiliul Național pentru reconcilierea cu aborigenii.

Australia are 470.000 de aborigeni la 23 de milioane de locuitori. Ei formează o populație extrem de defavorizată și care se confruntă cu dificultăți mari în materie de sănătate, criminalitate, locuri de muncă și educație.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

3 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”

4 VIDEO Operațiune specială a Armatei Ucrainene

5 VIDEO Incendiu puternic la Moscova!