Australia: Viceprim-ministrul implicat într-o legătură extraconjugală, nevoit să plece în concediu

Australia: Viceprim-ministrul implicat într-o legătură extraconjugală, nevoit să plece în concediu

Viceprim-ministrul australian Barnaby Joyce, implicat într-o relaţie extraconjugală cu o fostă asistentă, a fost nevoit să plece în concediu şi nu va mai putea asigura interimatul în timpul absenţei şefului guvernului, relatează AFP joi, în aceeaşi zi în care prim-ministrul Malcolm Turnbull le-a atras atenţia membrilor cabinetului său că nu au voie să întreţină relaţii sexuale cu subordonaţii, în virtutea unui nou cod de conduită.

Dezvăluirea legăturii lui Barnaby Joyce cu o colaboratoare cu aproape 20 de ani mai tânără decât el şi care aşteaptă acum un copil a atras acuzaţii de încălcare a regulilor guvernului, iar apelurile pentru demisia sa se multiplică.

Joyce, în vârstă de 50 de ani, este liderul Partidului Naţional, unul dintre pilonii coaliţiei conservatoare împreună cu Partidul Liberal al premierului Malcolm Turnbull.

El a căpătat notorietate internaţională atunci când a ameninţat să eutanasieze câinii actorului american Johnny Depp introduşi ilegal în Australia.

Până acum, Turnbull l-a susţinut pe adjunctul său. Dar în urma acestui scandal prim-ministrul a anunţat că Joyce nu îl va mai înlocui în timpul unei vizite de patru zile în Statele Unite, care va avea loc săptămâna viitoare.

"Viceprim-ministrul îşi va lua concediu între 19 şi 25 februarie. Prin urmare, el nu va putea să ocupe funcţia de şef al guvernului interimar în timpul absenţei mele", a declarat Turnbull în parlament.

La rândul său, liderul opoziţiei laburiste Bill Shorten s-a întrebat dacă acest lucru indică o pierdere de încredere sau "e doar o mare coincidenţă".

Turnbull a anunţat că va fi înlocuit în absenţa sa de şeful Senatului, Mathias Cormann.

Barnaby a recunoscut o legătură extraconjugală cu fosta sa colaboratoare Vikki Campion, în vârstă de 33 de ani. Soţia lui Barnaby - de care el s-a separat după 24 de ani de căsătorie - şi cele patru fiice ale cuplului s-au declarat devastate.

Vikki Campion a obţinut două posturi, unul într-un cabinet ministerial şi altul pe lângă un parlamentar după ce a încetat să mai lucreze pentru Joyce anul trecut.

Miercuri, Joyce şi-a cerut public scuze soţiei şi fiicelor sale, dar a negat orice încălcare a codului de conduită ministerial. Acesta stipulează că "partenerii" miniştrilor nu pot obţine posturi în cabinetele ministeriale fără acordul expres al prim-ministrului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”