Australia vrea să anuleze pașapoartele cetățenilor săi condamnați pentru pedofilie

Australia vrea să anuleze pașapoartele cetățenilor săi condamnați pentru pedofilie

Australia și-a făcut publică marți intenția de a le anula pașapoartele cetățenilor săi condamnați pentru pedofilie, pentru a-i împiedica să acționeze din nou în străinătate, informează AFP.

Anunțată ca o 'premieră mondială', această măsură, ce urmează să fie prezentată în curând în parlament, este menită să le interzică pedofililor condamnați să părăsească țara.

'Noua lege le va interzice pedofililor condamnați să părăsească Australia sau să aibă un pașaport australian', a declarat ministrul afacerilor externe australian, Julie Bishop. 'Doar anul trecut, aproape 800 de pedofili înregistrați au călătorit în afara Australiei', a subliniat ea.

Majoritatea dintre ei, care s-au dus în țări asiatice, au ignorat obligația care le-a fost trasată de a-și semnala călătoriile la poliție, a adăugat ea, precizând că jumătate dintre ei prezentau un risc de recidivă.

Mai multe cazuri de pedofilie în străinătate au atras recent atenția presei în Australia, cum este și condamnarea în octombrie, în Bali, la 15 ani de închisoare, a lui Robert Andrew Fiddes Ellis, de 70 de ani, pentru agresiuni sexuale împotriva a 11 fetițe și adolescente.

'Nicio țară nu a luat măsuri atât de puternice pentru a-și împiedica cetățenii (pedofili) să plece în străinătate, adesea în țări expuse, pentru a viola copii. Este o premieră mondială', a subliniat la rândul său ministrul australian al justiției, Michael Keenan.

El a estimat că această măsură va duce la anularea a 20.000 de pașapoarte ce aparțin unor persoane ce și-au ispășit pedeapsa pentru pedofilie, dar care continuă să se afle în atenția serviciilor judiciare.

Senatorul Derryn Hinch, una dintre personalitățile în prima linie în lupta împotriva pedofiliei, s-a declarat încântat de măsură. 'Unii pun problema drepturilor civile (a persoanelor private de pașapoarte). Ei bine, din punctul meu de vedere, dacă violați un copil, vă pierdeți drepturile civile', a spus el.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa