Austria: Lumea justiţiei reacţionează cu indignare după o serie de critici ale cancelarului

Austria: Lumea justiţiei reacţionează cu indignare după o serie de critici ale cancelarului

Criticile adresate justiţiei de cancelarul austriac Sebastian Kurz după o percheziţie la domiciliul unuia dintre miniştrii săi au provocat "indignare" în rândul magistraţilor ţării, îngrijoraţi pentru independenţa lor, relatează AFP.

Asociaţia judecătorilor a calificat, astfel, în presa de miercuri afirmaţiile cancelarului drept "cu totul nepotrivite", în timp ce procurorii au evocat "insinuări care provoacă indignare".

Opoziţia s-a pronunţat şi ea pentru "independenţa justiţiei" în această ţară membră a Uniunii Europene (UE), cu 8,9 milioane de locuitori.

Luni, conservatorul Sebastian Kurz a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că există "atâtea deficienţe profesionale" în sânul parchetului, încât trebuie "efectuate schimbări de urgenţă".

El a reacţionat la percheziţia ordonată joi la domiciliul ministrului conservator de finanţe Gernot Blümel, suspectat că ar fi implicat în finanţarea ocultă a partidului conservator OeVP de către gigantul mondial al jocurilor de noroc Novomatic.

Când un cancelar critică parchetul "pentru că unul dintre prietenii săi" a avut de a face cu procurorii este "ruşinos", a reacţionat constituţionalistul Heinz Mayer pentru cotidianul de stânga Der Standard.

În editorialul său, ziarul Tiroler Tageszeitung este şi el critic, scriind că "vârful statului" nu ar trebui "să submineze încrederea cetăţenilor" în justiţie.

Din ianuarie 2020, Sebastian Kurz guvernează Austria în coaliţie cu Verzii, care au obţinut pentru prima dată Ministerul Justiţiei, deţinut anterior de conservatori din 2008.

Miercuri, grupul parlamentar conservator a cerut ministerului, prin procedura unei întrebări scrise, să prezinte elementele care au dus la această percheziţie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina