Austria: Ministrul de Interne își exprimă "rușinea" după anularea votului de la prezidențiale

Austria: Ministrul de Interne își exprimă "rușinea" după anularea votului de la prezidențiale

Ministrul austriac de interne, Wolfgang Sobotka, a declarat sâmbătă că îi "este rușine" după invalidarea vineri de către cea mai înaltă instanță din țară a alegerilor prezidențiale ca urmare a unor nereguli înregistrate cu ocazia scrutinului, relatează AFP.

Decizia Curții Constituționale de a invalida scrutinul de la 22 mai îi oferă o nouă șansă liderului Partidului Libertății (FPOe), Norbert Hofer, de a deveni primul președinte de extremă dreapta din Uniunea Europeană.

"Sunt dezamăgit, îmi este rușine... Această neglijență și încălcare a legii m-au șocat profund", a declarat Wolfgang Sobotka la postul național de radio Oe1, adăugând că este "stânjenit".

Cu ocazia alegerilor de la 22 iunie nu au fost constatate nici fraudă, nici manipulare, doar o acumulare de neglijențe în numărarea voturilor care au afectat validitatea rezultatului.

Sâmbătă, presa austriacă era indignată. Decizia justiției arată că Austria "este o republică bananieră — probabil singura țară dincolo de Africa și Kazahstan care este incapabilă să numere voturile în mod corespunzător", a scris tabloidul Osterreich.

Cotidianul Kurier a informat că Wolfgang Sobotka și-a exprimat dorința ca observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să participe la viitorul scrutin, care va avea loc în toamnă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...