Austria: Partidul Libertăţii, de extremă-dreapta, l-a exclus pe fostul său lider Heinz-Christian Strache

Austria: Partidul Libertăţii, de extremă-dreapta, l-a exclus pe fostul său lider Heinz-Christian Strache

Fostul lider austriac de extremă-dreapta Heinz-Christian Strache a fost exclus vineri din Partidul Libertăţii (FPOe), după mai multe luni în care s-au înmulţit acuzaţiile de corupţie împotriva sa, a anunţat preşedintele formaţiunii, Norbert Hofer, potrivit DPA.

Acuzaţiile împotriva lui Strache au început să iasă la suprafaţă în luna mai, după ce media germane au publicat un video realizat în secret care îl arăta discutând potenţiale acorduri de infrastructură şi de media cu o femeie care se dădea drept un donator politic din Rusia.

Aşa-numitul 'video Ibiza', botezat astfel după insula spaniolă unde a avut loc întâlnirea, a dus la căderea coaliţiei pe care FPOe o avea cu conservatorii cancelarului Sebastian Kurz.

"Facem o despărţire clară. Ibiza e istorie. Acum putem să privim în viitor", a declarat Hofer într-o conferinţă de presă.

Procurorii îl investighează pe Strache pentru potenţial abuz de putere. Ei au deschis de asemenea o anchetă asupra acuzaţiilor că Strache a deturnat fonduri ale partidului pentru cheltuieli personale.

Strache a demisionat din toate funcţiile politice în mai, dar de atunci a lăsat de înţeles că s-ar putea întoarce în politică.

Decizia FPOe ar putea deschide calea pentru o revenire politică a lui Strache cu un nou partid politic, numit Alianţa pentru Austria, pe care l-au creat joi trei foşti membri ai Partidului Libertăţii.

Fondatorii noii formaţiuni speră că Strache va fi principalul lor candidat la alegerile pentru Viena de anul viitor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?