Austria, „portavionul” agenților ruși. „Este într-adevăr Vestul Sălbatic”

Austria, „portavionul” agenților ruși. „Este într-adevăr Vestul Sălbatic”

Viena a devenit din nou capitala spionajului în Europa după invadarea Ucrainei de către Rusia, iar guvernul Austriei pare să nu se grăbească să schimbe asta, scrie „Financial Times“.

FOTO Shutterstock

Jurnaliștii britanici au relatat că Viena s-a transformat în centrul ofițerilor de informații ruși care lucrează în Europa, întrucât după începerea operațiunii speciale din Ucraina, Austria aproape că nu a redus misiunea diplomatică a Federației Ruse. Sursele cotidianului au spus că acest lucru se datorează particularităților legislației austriece.

După o explozie a activităților sub acoperire, cele mai mari trei partide de opoziție din țară au susținut, în primăvară, împreună modificări legislative pentru a incrimina în cele din urmă spionajul în Austria. Însă luni mai târziu, eforturile lor nu au ajuns nicăieri datorită blocajului repetat al guvernului.

Creșterea spionajului la Viena a atras oprobiul aliaților și a subminat poziția țării în rândul vecinilor europeni din ce în ce mai îngrijorați de securitatea informațiilor.

Țara găzduiește mai multe organizații internaționale mari, inclusiv Agenția Internațională pentru Energie Atomică, OPEC și diverse agenții ONU, dar în mod tradițional a închis ochii la activitățile secrete sub acoperire de pe teritoriul său – atâta timp cât ținta operațiunilor nu este austriacul. guvern.

Austria este un „veritabil portavion” al agenților ruși ilegali în inima continentului, a declarat anul trecut un oficial al serviciilor de informații europene pentru „Financial Times“. „Este într-adevăr Vestul Sălbatic”, a spus un diplomat occidental.

Agenți chinezi, iranieni, israelieni și saudiți sunt prezenți în Austria în număr mare, alături de zeci de oficiali americani, britanici și europeni desemnați să-i monitorizeze.

De când opoziția austriacă a propus incriminarea spionajului „împotriva unui stat străin sau a unei organizații internaționale” pe teritoriul Austriei, guvernul și-a folosit majoritatea în parlament de două ori pentru a suspenda orice vot pe această problemă. Problema este acum amânată până după vacanța de vară. Guvernul a spus că are nevoie de mai mult timp pentru a se consulta între departamente înainte de a schimba legea.

„Viena este un centru perfect pentru spionaj și a fost întotdeauna”, a spus Gustav Gressel, un ofițer austriac în rezervă, membru al think-tank-ului Consiliul European pentru Relații Externe.

„Dacă ești ofițer rus de informații și vrei să contactezi o sursă din Germania, de ce ai risca să o întâlnești acolo? Inviți acest tip într-o vacanță de schi în Austria. Sau la un bal la Viena... practic, poți recruta surse și să exfiltrezi informații fără să fii deranjat.”

În Austria, nu există un cadru legislativ care să permită reglementarea activităților de informații care nu sunt îndreptate „în detrimentul” țării. Peste 180 de diplomați ruși acreditați rămân în Austria. Aproape o treime dintre ei folosesc acoperirea diplomatică pentru a colecta informații, scrie FT.

Potrivit ziarului, informațiile ruse folosesc Viena și pentru o operațiune masivă de supraveghere electronică. Surse FT susțin că acoperișurile fiecărei clădiri diplomatice rusești din Austria sunt acoperite cu cupole și copertine care ascund dispozitive de spionaj.

FT subliniază că după invazia Rusiei în Ucraina, țările occidentale au expulzat în total peste 600 de diplomați ruși, dintre care unii erau suspectați de spionaj. Germania, Franța și Polonia au expulzat peste 40 de diplomați, Estonia, Slovacia și Slovenia - peste 30, Bulgaria - peste 80. În același timp, Austria a expulzat doar patru diplomați.

Austria își continuă relația strânsă cu Rusia

Cele mai multe state europene au acceptat să facă eforturi importante pentru a sabota economia Rusiei și și-au redus dependența de gazele importate din această țară după invazia din Ucraina. Nu și Austria. Această țară și-a mărit importurile de gaze din Rusia cu până la 80% în ianuarie, potrivit Ministerului austriac al Mediului. Deși au existat scăderi însemnate vara trecută, iar în octombrie s-a înregistrat un record minim de 17% în livrările Rusiei, Austria a revenit acum la nivelurile de dinaintea războiului. Această țară a importat din Rusia gaze în valoare de 7 miliarde de euro de la începerea invaziei în Ucraina, în februarie 2022, potrivit ministerului.

În prezent, Austria transferă mai mulți bani în Rusia pentru gaze decât valoarea totală a ajutorului oferit Ucrainei de Austria de la începutul războiului, notează Euronews.

Cancelarul austriac Karl Nehammer FOTO Profimedia

Cancelarul austriac Karl Nehammer FOTO Profimedia

OMV, contract secret cu Gazprom

Gazprom a redus drastic exporturile de gaze în Europa în această vară. Însă cantitatea contractată de Austria a fost livrată integral, după cum a anunțat șeful companiei OMV, Alfred Stern, la începutul lunii februarie.

În schimb, Germania, una dintre țările europene cu cel mai ridicat grad de dependență de gazele din Rusia, nu mai importă în prezent din această țară.

În 2018, Vladimir Putin s-a dus personal la Viena pentru a fi prezent la semnarea unui contract pe termen lung de livrare a gazelor încheiat între Gazprom și OMV, eveniment la care a participat și cancelarul austriac de atunci Sebastian Kurz.

Era o afacere bună pentru ambele părți: Austria se obliga să importe gaze din Rusia până în 2040 și dubla volumul solicitat. Detaliile contractului au rămas secrete. Ceea ce se știe, însă, este că OMV trebuie să plătească, indiferent dacă ia gazele din Rusia sau nu.

„Viena este un centru perfect pentru spionaj și a fost întotdeauna.”Gustav Gressel, un ofițer austriac în rezervă

Cancelarul Karl Nehammer este mulțumit că Austria și-a asigurat rezervele de gaze până la sfârșitul anului și a respins apelurile de a sancționa OMV pentru colaborarea cu Moscova. „Dacă rușii continuă să livreze, eu nu pot să-i interzic OMV-ului să-și îndeplinească obligațiile contractuale“, a spus el într-o apariție televizată la postul public.

Nu doar OMV cooperează bine cu rușii. Raiffeisen Bank și-a mărit de 2,7 ori profitul în Rusia anul trecut, ajungând la 1,6 miliarde de euro. Potrivit Kyiv School of Economics, banca austriacă a profitat cel mai mult de pe urma deconectării marilor bănci din Rusia de la sistemul de transfer internațional SWIFT.

Relația economică dubioasă a Austriei cu Rusia se datorează nu doar interesului imediat, ci și unei combinații de factori istorici și politici care împiedică Viena să ia poziție pe linia frontului unit din UE față de Moscova.

După Al Doilea Război Mondial, când Austria a fost absorbită formal de Germania nazistă printr-o mișcare cunoscută drept „Anschluss“, țările aliate au împărțit țara în zone ocupate.

În 1955, când s-a negociat încheierea ocupației, Austria a semnat un tratat de neutralitate care împiedică aderarea sa la orice pact militar și interzice staționarea oricăror trupe străine pe teritoriul său.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene