Austria: Rezultatul final al prezidențialelor este așteptat luni seară și ar putea fi decis de câteva mii de voturi

Austria: Rezultatul final al prezidențialelor este așteptat luni seară și ar putea fi decis de câteva mii de voturi

Suspansul legat de rezultatul final al alegerilor prezidențiale din Austria va lua sfârșit luni seară, când se așteaptă anunțarea învingătorului în scrutinul care i-a opus pe reprezentantul extremei drepte, Norbert Hofer, și pe candidatul susținut de Verzi, Alexander Van der Bellen, pe care sondajele îi dau practic la egalitate, notează DPA, AFP și ORF.

Alexander Van der Bellen (stg.) și Norbert Hofer (dr.)

Scrutinul, cel mai strâns din istoria țării, va fi arbitrat de alegătorii care au decis să voteze prin corespondență, și ar putea fi decis de numai câteva mii de voturi.

Institutele de sondare prognozează un scor de 50-50%, cu un avantaj de mai puțin de 3.000 de voturi pentru Van der Bellen, după numărarea opțiunilor prin corespondență.

După numărarea voturilor depuse în urne, Norbert Hofer conducea cu 51,9%, față de 48,1% pentru adversarul său, mai exact un plus de 144.000 de voturi, dar situația s-ar putea răsturna, dat fiind că votul prin corespondență este în mod obișnuit defavorabil Partidului Libertății (FPOe) al lui Hofer.

Duminică seara, niciunul dintre candidați nu a riscat să revendice victoria, preferând să lanseze apeluri la unitate austriecilor, profund divizați de acest scrutin.

"Persoana care va câștiga va avea misiunea de a uni Austria", a afirmat Hofer, la televiziunea națională.

"După alegeri, oamenii de obicei se așază și încearcă să lucreze împreună cât de bine pot, în buna tradiție austriacă", a subliniat și Van der Bellen.

Potrivit șefului departamentului din Ministerul de Interne responsabil cu organizarea alegerilor, Robert Stein, luni vor fi numărate aproximativ 740.000 de voturi exprimate prin corespondență, estimându-se că în jur de 700.000 dintre acestea vor fi valabile.

O victorie a lui Hofer ar constitui prima alegere a unui reprezentant al extremei drepte la conducerea unui stat din Uniunea Europeană, pe fondul ascensiunii formațiunilor populiste pe continent.

Circa 6,4 milioane de alegători au fost chemați să-l desemneze pe succesorul social-democratului Heinz Fischer. Se estimează că rata de participare a depășit duminică 70%, în creștere față de primul tur, din 24 aprilie, câștigat de Norbert Hofer, cu 35% din sufragii — cel mai ridicat scor al Partidului Libertății într-un scrutin la nivel național—, urmat de Van der Bellen, cu 21,3%.

Viitorul președinte își va prelua funcția pe 8 aprilie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro