Automobil-capcană în Libia: 22 de morți

Automobil-capcană în Libia: 22 de morți

Un automobil-capcană care a avut ca țintă forțele de securitate din orașul Benghazi din estul Libiei a ucis marți cel puțin 22 de persoane și a rănit alte 20, potrivit unui comandant militar și unor oficialități medicale citate de Reuters.

Explozia a avut loc într-o zonă rezidențială din cartierul Guwarsha, scena unor lupte între forțele de securitate fidele guvernului din estul Libiei și Consiliul Shura al Revoluționarilor din Benghazi, o alianță a islamiștilor cu alți opozanți. Gruparea, care include și o componentă al-Qaeda, a revendicat atacul într-un comunicat postat pe mai multe site-uri media și susține că a ucis 28 de persoane și a rănit 70. În zonă acționează și Statul Islamic.

A fost a patra explozie a unui vehicul la Benghazi în ultima săptămână. La doi ani de la lansarea ofensivei împotriva Consiliului Shura, Armata Națională Libiană (LNA) comandată de Khalifa Haftar nu controlează încă întregul oraș. A fost și cea cu cele mai grave consecințe: un martor citat de Reuters afirmă că explozia a dărâmat un imobil cu două etaje și a distrus 10 vehicule, dintre care mai multe blindate. Patru comandanți de teren s-au numărat printre victime, iar cadavrele unor soldați au rămas sub ruine.

Potrivit unui alt comandant LNA, Fadel al-Hassi, atacul a vizat o adunare a unității forțelor speciale. Trupele lui Haftar sunt aliate cu guvernul stabilit în estul Libiei din 2014, odată cu instalarea de către grupuri armate a unei administrații rivale în capitala Tripoli.

Anul acesta, la Tripoli s-a instalat un guvern susținut de ONU, dar respins deocamdată de Haftar și de guvernul din est. Președintele american Barack Obama a afirmat marți că susținerea guvernului de la Tripoli este în interesul securității naționale a Statelor Unite.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...