Autorităţile australiene resping sfatul autorităţilor de la Beijing ca studenţii chinezi să evite să meargă la studiu în Australia

Autorităţile australiene resping sfatul autorităţilor de la Beijing ca studenţii chinezi să evite să meargă la studiu în Australia

Autorităţile şi principalele universităţi australiene au respins miercuri sfatul dat de Ministerul Educaţiei de la Beijing studenţilor chinezi de a evita să meargă la studiu în Australia, relatează AFP şi Reuters.

Ministerul chinez al Educaţiei a invocat în avertismentul său de marţi "numeroase cazuri de discriminare împotriva asiaticilor petrecute Australia" în urma pandemiei de COVID-19.

Aceasta, în condiţiile în care studenţii chinezi sunt de departe cei mai numeroşi dintre străinii care studiază în Australia şi constituie o sursă de venit crucială pentru universităţile din această ţară în a cărei economie învăţământul internaţional este a patra cea mai importantă sursă de valută, cu încasări de 38 de miliarde de dolari australieni (26 miliarde dolari SUA) pe an, mai importantă, de exemplu, decât carnea de vită sau orzul.

În aprilie, după ce Canberra a evocat lansarea unei anchete internaţionale cu privire la gestionarea de către China a apariţiei coronavirusului SARS-CoV-2, Beijingul a ameninţat cu boicotarea produselor australiene de către consumatorii chinezi.

Miercuri, ministrul australian al educaţiei, Dan Tehan, a insistat că ţara sa este multiculturală, deschisă vizitatorilor din întreaga lume şi a îngrădit epidemia de COVID-19, respingând afirmaţia Beijingului în sensul că Australia nu ar fi o destinaţie sigură pentru studenţii străini.

La rândul ei, Vicki Thomson, directoarea generală a grupului celor opt cele mai prestigioase universităţi din ţară, s-a declarat "foarte preocupată" de descurajarea venirii studenţilor chinezi, subliniind că nu dispune de nicio dovadă că în campusurile universităţilor australiene există probleme de discriminare rasială.

Ea a menţionat că în momentul de faţă aceste campusuri sunt aproape goale şi a deplâns faptul că sectorul universitar s-a regăsit în mijlocul unor tensiuni geopolitice.

Universităţile australiene se confruntă deja cu pierderi uriaşe, estimate la 10 miliarde de euro, din cauza lipsei studenţilor străini ca urmare a închiderii graniţelor în lupta anti-coronavirus.

Şi ministrul australian al comerţului, Simon Birmingham, a atenţionat miercuri că economia Australiei, confruntată deja cu prima recesiune în 30 de ani din cauza coronavirusului, va avea de suferit dacă studenţii chinezi dau curs avertismentului Beijingului.

"Vom resimţi efectul, dacă scade numărul studenţilor internaţionali", iar pe termen lung pierderea studenţilor chinezi "nu va contribui cu nimic la buna înţelegere dintre ţările noastre", a declarat presei Birmingham, care în ajun a asigurat că Australia are "toleranţă zero" faţă de rasism.

China este principalul partener comercial al Australiei şi principala sursă de studenţi străini, chinezii reprezentând peste 37% dintre cei 442.200 de studenţi străini din Australia, în 2019, conform datelor Ministerului educaţiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”