Autorităţile australiene resping sfatul autorităţilor de la Beijing ca studenţii chinezi să evite să meargă la studiu în Australia

Autorităţile australiene resping sfatul autorităţilor de la Beijing ca studenţii chinezi să evite să meargă la studiu în Australia

Autorităţile şi principalele universităţi australiene au respins miercuri sfatul dat de Ministerul Educaţiei de la Beijing studenţilor chinezi de a evita să meargă la studiu în Australia, relatează AFP şi Reuters.

Ministerul chinez al Educaţiei a invocat în avertismentul său de marţi "numeroase cazuri de discriminare împotriva asiaticilor petrecute Australia" în urma pandemiei de COVID-19.

Aceasta, în condiţiile în care studenţii chinezi sunt de departe cei mai numeroşi dintre străinii care studiază în Australia şi constituie o sursă de venit crucială pentru universităţile din această ţară în a cărei economie învăţământul internaţional este a patra cea mai importantă sursă de valută, cu încasări de 38 de miliarde de dolari australieni (26 miliarde dolari SUA) pe an, mai importantă, de exemplu, decât carnea de vită sau orzul.

În aprilie, după ce Canberra a evocat lansarea unei anchete internaţionale cu privire la gestionarea de către China a apariţiei coronavirusului SARS-CoV-2, Beijingul a ameninţat cu boicotarea produselor australiene de către consumatorii chinezi.

Miercuri, ministrul australian al educaţiei, Dan Tehan, a insistat că ţara sa este multiculturală, deschisă vizitatorilor din întreaga lume şi a îngrădit epidemia de COVID-19, respingând afirmaţia Beijingului în sensul că Australia nu ar fi o destinaţie sigură pentru studenţii străini.

La rândul ei, Vicki Thomson, directoarea generală a grupului celor opt cele mai prestigioase universităţi din ţară, s-a declarat "foarte preocupată" de descurajarea venirii studenţilor chinezi, subliniind că nu dispune de nicio dovadă că în campusurile universităţilor australiene există probleme de discriminare rasială.

Ea a menţionat că în momentul de faţă aceste campusuri sunt aproape goale şi a deplâns faptul că sectorul universitar s-a regăsit în mijlocul unor tensiuni geopolitice.

Universităţile australiene se confruntă deja cu pierderi uriaşe, estimate la 10 miliarde de euro, din cauza lipsei studenţilor străini ca urmare a închiderii graniţelor în lupta anti-coronavirus.

Şi ministrul australian al comerţului, Simon Birmingham, a atenţionat miercuri că economia Australiei, confruntată deja cu prima recesiune în 30 de ani din cauza coronavirusului, va avea de suferit dacă studenţii chinezi dau curs avertismentului Beijingului.

"Vom resimţi efectul, dacă scade numărul studenţilor internaţionali", iar pe termen lung pierderea studenţilor chinezi "nu va contribui cu nimic la buna înţelegere dintre ţările noastre", a declarat presei Birmingham, care în ajun a asigurat că Australia are "toleranţă zero" faţă de rasism.

China este principalul partener comercial al Australiei şi principala sursă de studenţi străini, chinezii reprezentând peste 37% dintre cei 442.200 de studenţi străini din Australia, în 2019, conform datelor Ministerului educaţiei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Simple zvonuri?

2 VIDEO Voi vedeți ce se întâmplă pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești?

3 Scrisoarea asta nu poate fi adevărată! / Ce le-a scris judecătorilor o moldoveancă despre plăcerea sexului desco…

4 VIDEO Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga

5 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!