Autorităţile de protecţie a datelor în UE se sesizează în cazul Cambridge Analytica

Autorităţile însărcinate cu protecţia datelor în statele Uniunii Europene s-au sesizat marţi în cazul Cambridge Analytica, o companie de analiză de date care a lucrat pentru campania prezidenţială a lui Donald Trump în 2016 şi este vizată de dezvăluiri privind folosirea, fără consimţământ, a datelor personale a milioane de utilizatori ai Facebook, relatează AFP.

Potrivit Comisiei Europene, subiectul s-a aflat pe agenda unei reuniuni la Bruxelles a ''G29'', instanţa de cooperare europeană a acestor autorităţi. Executivul comunitar doreşte ca aceste organisme să lanseze o anchetă similară celei în cazul companiei Uber.

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, se află marţi în SUA, în cadrul întâlnirilor periodice cu administraţia americană, şi urmează să ceară ''clarificări'' Facebook. ''Echipa sa se află în contact cu Facebook pentru a găsi un interval adecvat pentru a discuta acest caz cu compania'', a indicat CE.

Luni, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a anunţat că instituţia va ancheta această ''încălcare inacceptabilă a dreptului la confidenţialitatea datelor'', dezvăluită iniţial de publicaţiile New York Times şi The Observer.

Facebook a anunţat că a închis contul Cambridge Analytica, care a ''negat cu fermitate'' luni că ar fi utilizat datele respective pentru a dezvolta un soft care să permită previzionarea şi influenţarea votului alegătorilor.

Autoritatea britanică responsabilă cu protecţia datelor personale a cerut marţi autorizaţie de percheziţie a birourilor firmei Cambridge Analytica, precizând că a obţinut ca Facebook să-şi suspende ancheta proprie întrucât ar putea-o compromite pe cea a autorităţii.

''Când oare Mark Zuckerberg (fondatorul Facebook, n.red.) va explica ce s-a întâmplat cu datele noastre?'', a scris marţi pe Twitter şeful grupului liberal din PE Guy Verhofstadt, în timp ce o comisie a parlamentului britanic i-a cerut lui Zuckerberg să compară în faţa sa pentru a da explicaţii.

La rândul său, BEUC, federaţia europeană a asociaţiilor de consumatori, a încurajat marţi autorităţile europene să întreprindă anchete în acest caz. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Teoria conspirației / S-a deschis Cutia Pandorei?

2 Şeful spitalului principal din Wuhan a murit de infecţie cu coronavirus. Partidul ar vrea să amâne Congresul d…

3 ULTIMA ORĂ / China dă drumul aparatului represiv pentru a înăbuşi nemulţumirea maselor / La Wuhan începe să se fac…

4 VIDEO Pesedistul Bădălău, cu pula-n gură în Parlament! „Ce, Mocioalcă, îl vrei şi pe ăsta? Du-te în pula mea ş…

5 Vâlcov e fugit. Firma despre care DNA susține că e controlată de el a primit un nou contract de aproape 1 mili…

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere