Autoritățile din Beijing oferă recompense în bani celor care ajută la deconspirarea de spioni străini

Autoritățile din Beijing oferă recompense în bani celor care ajută la deconspirarea de spioni străini

Autoritățile din Beijing, capitala Chinei, și-au intensificat luni campania împotriva spionajului extern, oferind recompense care variază între 1.500 de dolari și 73.000 de dolari cetățenilor care denunță presupuși spioni, au relatat media de stat, potrivit Reuters.

De la preluarea mandatului în 2013, președintele Xi Jinping a supervizat o serie de legi și campanii de întărire a securității naționale a Chinei în fața amenințărilor interne și străine.

Nevoia ''stringentă'' de noi măsuri pentru contracararea spionilor străini este un efect secundar regretabil al reformelor și deschiderii Chinei către lume, a comentat publicația oficială Beijing Daily.

"Organismele de spionaj străine și alte forțe ostile au profitat de asemenea de oportunitate pentru a ne sabota țara prin infiltrare politică, diviziune și subversiune, prin furt de secrete și complot", a adăugat cotidianul.

Biroul Național de Securitate al orașului Beijing îi încurajează pe cetățeni să se alăture campaniei de contraspionaj, oferind recompense cuprinse între 10.000 de yuani (1.500 de dolari) și 500.000 de yuani (73.000 de dolari) pentru informații despre spioni, se mai arată în Beijing Daily.

Guvernul a primit noi atribuții de apărare a țării printr-o lege privind securitatea națională în 2014, urmată de măsuri privind contraterorismul, gestionarea relației cu organismele nonguvernamentale străine și securitatea cibernetică.

Guvernele occidentale s-au exprimat împotriva noilor măsuri, despre care spun că definesc interesele naționale ale Chinei într-un sens mult prea larg, existând riscul ca ele să fie folosite pentru a intensifica reprimarea disidenței.

China susține că legile sunt justificate și corespunzătoare, dată fiind realitatea îngrijorărilor sale privind securitatea națională.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Guvernul elimină haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț…

2 Ioan Stoica, patronul Caritas, a fost evacuat în plină iarnă și doarme sub cerul liber. Ajuns la 76 de ani, tr…

3 Guvernul pune piciorul în prag și vine cu proiecte pentru eliminarea haosului produs de ANRE / Până la ce dată v…

4 Ăsta pute a Secu de îți mută nasul / Cine este Gheorghe Dimitrescu, personajul urmărit penal alături de Dragnea

5 15 medici şi asistente, condamnaţi după ce au eliberat 1.000 de adeverinţe false / Patroana clinicii, 8 ani şi 4…