Autorităţile din Iran l-au executat pe traderul "sultanul monedelor", acuzat de corupţie

Iranul a executat miercuri doi bărbaţi acuzaţi de crime economice, unul dintre ei fiind un trader poreclit în media "sultanul monedelor", relatează Reuters şi AFP.

"Sultanul" Vahid Mazloumin şi complicele său Mohammad Esmail Ghassemi au fost găsiţi vinovaţi de "răspândirea corupţiei pe pământ" - infracţiune de cea mai mare gravitate conform legilor din Iran şi pasibilă de pedeapsa capitală.

Potrivit agenţiei online specializate în chestiuni judiciare Mizan, cei doi au "format şi condus o reţea vizând destabilizarea economiei", profitând de creşterea cererii de valută din partea iranienilor speriaţi de criza monedei naţionale şi reuşind să acumuleze sute de milioane de dolari.

Iranul a înregistrat anul acesta o semnificativă încetinire economică, mai ales după retragerea din mai a SUA din acordul internaţional privind programul nuclear iranian şi restabilirea sancţiunilor unilaterale împotriva Teheranului. Mulţi iranieni s-au grăbit să-şi pună în siguranţă economiile cumpărând valute şi metale preţioase, ceea ce a precipitat devalorizarea rialului cu aproape 70% faţă de dolar şi creşterea de patru ori a preţului monedelor de aur.

Potrivit poliţiei, Mazloumin, arestat în iulie, ar fi strâns până la acea dată "cel puţin două tone de monede de aur". Tranzacţiile realizate de reţeaua sa sunt estimate la sute de milioane de dolari.

Autorităţile şi presa din Iran au evocat anul acesta existenţa unor reţele de traficanţi şi intermediari care manipulează pieţele, acumulând dolari şi monede pentru a determina creşterea preţurilor. În august, ghidul spiritual suprem al ţării, Ali Khamenei, a aprobat o solicitare a justiţiei de a înfiinţa tribunale revoluţionare speciale pentru judecarea celor acuzaţi de crime economice "cu celeritate şi în mod echitabil". Au avut deja loc mai multe procese televizate.

Mazloumin şi Ghassemi au fost condamnaţi la moarte la 26 septembrie, iar la 21 octombrie Curtea supremă a confirmat sentinţa.

Un al treilea coacuzat, condamnat la rândul său în primă instanţă la pedeapsa capitală pentru corupţie, urmează să fie judecat în apel la Curtea supremă, la un termen neprecizat.

În august, guvernatorul Băncii centrale a Iranului a fost demis din cauza gestionării rialului, aflat în cădere liberă, iar adjunctul său responsabil de valute străine a fost arestat.

Iranul nu a publicat statistici oficiale privind execuţiile, dar într-un raport publicat în aprilie de Amnesty International această ţară figura pe locul al doilea în clasamentul statelor unde pedeapsa capitală este pusă cel mai frecvent în aplicare, după China, cu 507 persoane executate în 2017, dintre care şase femei.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Nouriel Roubini / Urmează un deceniu de criză economică. Recesiunea va fi fără precedent

2 VIDEO Rareș Bogdan, atac la piloșii vârâți de PNL în diverse sinecuri: M-am săturat să răspund pentru imbecili…

3 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

4 Ți se face scârbă! / Consilierul lui Orban, acuzat că distruge o instituție cu proiecte de sute de milioane de d…

5 „Strânge uşor, ca şarpele Kaa, hipnotizează, apoi atacă decisiv şi fără milă” / Lider PSD, despre Gabriela Firea

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Faceți cunoștință cu Grumpy cat japoneză, care e chiar mai grumpy decât originala