Autoritățile din Republica Moldova explică de ce au închis spațiul aerian: "Obiect neidentificat asemănător unui balon"

Autoritățile din Republica Moldova explică de ce au închis spațiul aerian: "Obiect neidentificat asemănător unui balon"

Potrivit Autorității Aeronoautice Civile, decizia privind închiderea spațiului aerian a fost luată după ce responsabilii Ministerului Apărării au informat că, în jurul orei 12:00, a fost depistat ,,un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic” în nordul țării.

AAC a oferit detalii despre închiderea temporară a spațiului aerian al Rep. Moldova. FOTO: Arhivă

Spațiul aerian a fost închis, marți, în intervalul 13:24- 14:46, pentru asigurarea siguranței și securității cetățenilor.

,,În jurul orei 12:30, Ministerul Apărării a recepționat o informație precum că în spațiul aerian al Republicii Moldova în regiunea orașului Soroca, a fost detectat un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic. Având în vedere condițiile meteo și imposibilitatea monitorizării și identificării obiectului precum și a traiectoriei de zbor al acestuia, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor, în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, la ora 13:24 a fost luată decizia de a închide temporar spațiul aerian. Urmare a verificării informațiilor și asigurării lipsei oricărui pericol pentru siguranța cetățenilor, la propunerea Ministerului Apărării, la ora 14:46 spațiul aerian a fost redeschis”, anunță reprezentanții Autorității Aeronautice Civile (AAC).

AAC: Decizie în conformitate cu prevederile legale

Autoritățile de la Chișinău mai menționează că ,,au acționat strict în conformitate cu prevederile Procedurilor specifice aplicabile pentru situații similare”.

Închiderea temporară a spațiului aerian a venit la o zi după ce Maia Sandu a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.

Membrii partidului pro-rus Șor au infirmat spusele Maiei Sandu, însă cheamă oamenii la proteste, invocând situația internă. Reprezentanții Kremlinului neagă că ar pregăti o lovitură de stat în Republica Moldova și acuză partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia.

Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului. În cadrul unui interviu acordat lui Dmitri Kiseliov, catalogat de presa internaţională drept propagandist, întrebat care din statele din apropierea Rusiei ar putea să urmeze calea Ucrainei, ministrul rus de Externe a arătat recent spre Republica Moldova. Ba mai mult, Serghei Lavrov a spus că președinta, Maia Sandu, vrea să introducă ţara în NATO sau să o unească cu România.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...