În România ar putea fi obligat la măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, rețin judecătorii de la Curtea de Apel București în motivarea prin care au respins cererea de extrădare formulată de autoritățile americane.
Amenințări în numele fetelor șantajate
Alexandre Lucas Iancu este cerut de americani după ce, în perioada 2023-2024, a determinat cel puțin șase adolescente să-i trimită imagini cu ele în ipostaze sexuale. Când victimele refuzau, tânărul trimitea în numele lor amenințări cu bombă către mai multe instituții, în așa fel încât ele se trezeau cu autoritățile la ușă.
În acest fel, Alexandre Lucas Iancu a terorizat sinagogi, școli, aeroporturi, spitale și clădiri guvernamentale din Manhattan, Bronx și Westchester County, acestea fiind evacuate și închise temporar, faptele lui provocând haos și importante pierderi financiare.
Înalta Curte de Casație și Justiție a rămas în pronunțare marți, 20 mai, cu privire la contestația procurorilor la hotărârea Curții de Apel București, care pe data de 13 mai i-a revocat lui Alexandre Lucas Iancu măsura arestului la domiciliu și a respins cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare din SUA.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/05/alexandre-lucas-iancu-cenzurat-copy-1024x576.jpg)
Judecătorii au invocat vârsta fragedă
Libertatea a consultat Hotărârea nr. 75/2025 a Curții de Apel București pentru a vedea cum i-a convins avocatul tânărului pe judecători să-l pună în libertate și să blocheze extrădarea acestuia.
Judecătorii de la Curtea de Apel București au considerat însă că diferența dintre pedeapsa pe care Alexandre Lucas Iancu ar risca-o în România și cea la care ar putea fi condamnat în SUA este prea mare.
Instanța a reținut că Alexandre Lucas Iancu are vârsta de 17 ani și suferă de „afecțiuni neurologice”.
Mai mult, o parte dintre capetele de acuzare aduse tânărului de către procurorii americani n-ar putea fi reținute în sarcina acestuia, potrivit legislației din România:
- „O infracţiune dă loc la extrădare dacă este pedepsită de legea ambelor părţi cu o pedeapsă privativă de libertate mai mare de un an sau mai severă. De asemenea, pot da loc la extrădare tentativa, asocierea sau participarea la săvârşirea oricăreia dintre aceste infracţiuni.
- Nu în ultimul rând, indiferent dacă legea statului solicitant şi solicitat încadrează sau nu acţiunile ori omisiunile care constituie infracţiune în aceeaşi categorie de infracţiuni sau descriu infracţiunea prin aceeaşi terminologie.
- Astfel, faptele de care este acuzată persoana extrădabilă au corespondent în legislaţia română, după cum urmează: constituirea unui grup organizat (pentru care este prevăzută pedeapsa maximă de 10 ani de închisoare), pornografie infantilă (pentru care este prevăzută pedeapsa maximă de 12 ani de închisoare), şantaj (pentru care este prevăzută pedeapsa maximă de 5 ani de închisoare), ameninţare (pentru care este prevăzută pedeapsa maximă de 10 ani de închisoare).
- În ceea ce privește infracțiunea de corupere sexuală a minorilor (…), în acord cu susţinerea procurorului, aceasta presupune un subiect activ calificat ce poate fi doar o persoană fizică majoră, condiție neîndeplinită în cauză.
- În ceea ce priveşte infracțiunea de terorism (…) Curtea constată că, din descrierea situaţiei de fapt reţinută de autorităţile judiciare americane, nu este îndeplinită cerinţa ca acţiunile făptuitorului să fie motivate politic, religios sau ideologic, însă poate constitui infracţiune de ameninţare”, se arată în motivarea instanței de fond.
În România riscă o măsură educativă, în SUA – închisoarea pe viață
Curtea de Apel București și-a întemeiat refuzul extrădării în SUA a lui Alexandre Lucas Iancu pe disproporția dintre pedepsele prevăzute de legislația din România pentru infracțiunile reținute în cazul acestuia și cele din sistemul de drept american:
- „Curtea constată că nu sunt incidente nici motivele obligatorii de refuz al extrădării prevăzute de art. 21 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată. Curtea apreciază, însă, că în cauză este incident motivul facultativ de refuz al extrădării (…), fiind întemeiată opoziţia la extrădare formulată de persoana solicitată.
- În analiza acestui motiv facultativ de refuz al extrădării (…) Curtea are în vedere dispoziţiile art. 114 Cod penal român potrivit cărora «faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate. Față de acesta se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri: dacă a mai săvârşit o infracţiune pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată sau a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat sau atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă».
- Prin urmare, chiar dacă infracţiunile menţionate în cererea de extrădare sunt sancţionate de legea ambelor părţi cu o pedeapsă privativă de libertate mai mare de un an, în concret, persoanei solicitate nu i se poate aplica potrivit legislaţiei din România o pedeapsă cu închisoarea, ci numai o măsură educativă.
- Mai mult, potrivit răspunsului autorităţilor judiciare americane, în cazul în care cererea de extrădare este aprobată, autorităţile judiciare americane vor solicita schimbarea statutului persoanei solicitate (Iancu Lucas Alexandre – n.r.) la statutul de major, minorul fiind susceptibil a fi condamnat la pedeapsa detenţiunii pe viaţă şi nu va beneficia de posibilitatea liberării condiţionate.
- Prin urmare, chiar dacă infracţiunile menţionate în cererea de extrădare sunt sancţionate de legea ambelor părţi cu o pedeapsă privativă de libertate mai mare de un an, în concret, persoanei solicitate nu i se poate aplica potrivit legislaţiei din România o pedeapsă cu închisoarea, ci numai o măsură educativă, în condiţiile art. 114 Cod penal, cea mai gravă fiind măsura educativă a internării într-un centru de detenţie.
- În opinia Curţii, starea de minorat de la momentul săvârşirii faptei (…) este suficientă pentru a constitui un motiv opţional de refuz al extrădării, întrucât predarea persoanei extrădabile (Iancu Lucas Alexandre – n.r.) este susceptibilă să aibă consecinţe de o gravitate deosebită pentru aceasta, legislaţia naţională prevăzând doar posibilitatea aplicării unei măsuri educative, în timp ce legislaţia din Statele Unite ale Americii prevăd posibilitatea de a i se aplica o pedeapsă cu detenţiunea pe viaţă, fără posibilitatea liberării condiţionate.
- Curtea are în vedere consecințele unei pedepse cu detenţiunea pe viaţă asupra unui minor de 17 ani, diagnosticat cu afecţiuni neurologice, sub un tratament de specialitate şi având suportul familiei şi al instituţiilor competente în procesul de vindecare psihică şi constată imposibilitatea admiterii cererii de extrădare prin raportare la nevoia de protecție a vieții și a integrității fizice și psihice a persoanei extrădabile, precum și a vieții sale intime, familiale și private”, reține Curtea de Apel București în Hotărârea nr. 75/2025 din 13 mai 2025.
Acuzațiile autorităților din SUA pentru Alexandre Lucas Iancu
Pe data de 16 decembrie 2024, un judecător din districtul de sud al statului New York a emis un mandat de arestare pe numele lui Alexandre Lucas Iancu, reținând următoarele:
- (Iancu Lucas Alexandre – n.r.) este membru al mai multor grupuri infracționale online care vizează, manipulează și șantajează victimele pentru a le determina să comită acte de violență, exploatare sexuală și automutilare.
- În legătură cu implicarea sa în aceste grupuri online, (Iancu Lucas Alexandre – n.r.) a vizat și a exploatat numeroase victime de sex feminin cu vârsta sub 18 ani. În mai multe cazuri, (Iancu – n.r.) le-a făcut pe victimele minore să creadă că se aflau în relații romantice cu (Iancu – n.r.), apoi le-a îndrumat pe acestea să producă și să împărtășească conținut sexual explicit și să se angajeze în acte de violență, inclusiv autovătămare gravă și cruzime față de animale.
- Uneori, atunci când o victimă minoră refuza să furnizeze materiale explicite sau să comită acte de autovătămare sau de cruzime față de animale, așa cum i se ceruse, (Iancu – n.r.) recurgea la amenințări, prin telefon sau prin e-mail.
- Aceste amenințări au inclus cel puțin câteva sute de false amenințări cu bombă la adresa instituțiilor publice – inclusiv, printre altele, sinagogi și alte instituții evreiești, districte școlare, aeroporturi, spitale și clădiri guvernamentale situate în Statele Unite, inclusiv în New York și în aproape toate celelalte state din SUA, precum și în mai multe țări străine, inclusiv (…) Marea Britanie.
- Aceste amenințări au făcut, de asemenea, referire atât la adresa IP, cât și la informații de contact pentru cel puțin șase victime minore, precum și diverse grupuri infracționale online din care făcea parte (Iancu – n.r.).
- După ce primeau amenințări false cu bombă, instituțiile publice au fost frecvent evacuate sau închise temporar, provocând perturbări semnificative, panică și pierderi financiare.
- În plus, forțele de ordine au răspuns adesea la reședința victimei minore la care se făcea referire sau care era asociată în alt mod cu amenințarea falsă, cercetând dacă victima minoră era responsabilă pentru amenințări, când, de fapt, amenințările fuseseră trimise de (Iancu – n.r.)”, se arată în documentele de la dosarul cauzei.
Amenințări cu uciderea, răpirea și mutilarea unor persoane
Mai departe, autoritățile americane au prezentat pe larg infracțiunile comise de Alexandre Lucas Iancu, capete de acuzare pentru care – potrivit sistemului de drept din SUA – pedepsele se vor aduna aritmetic, astfel că acesta riscă detenția pe viață.
Cu privire la infracțiunea de conspirație în vederea comiterii de infracțiuni împotriva Statelor Unite, pedeapsa maximă este de 5 ani de închisoare:
- „Începând din luna iunie 2023 și până la data înaintării actului de acuzare, în Districtul de Sud al statului New York, în România și în alte părți în afara jurisdicției oricărui stat sau district al Statelor Unite, (Iancu Lucas Alexandre – n.r.), inculpat minor și alte persoane cunoscute și necunoscute, cu bună știință și cu intenție au conspirat și s-au înțeles să comită infracțiuni împotriva Statelor Unite și anume să transmită amenințări în vedere obținerii de foloase.
- Ca parte a conspirației și pentru atingerea scopului acesteia, (Iancu Lucas Alexandre – n.r.) și alte persoane, cu intenția de a obține foloase de la orice persoană, firmă, asociație sau corporație, au transmis cu bună știință amenințări cu acte de violență comise împotriva unei alte persoane, amenințări cu folosirea de arme de distrugere în masă și, în scopul comiterii infracțiunii au fost folosite servicii poștale și o instituție din când comerțului interstatal și internaţional.
- De asemenea, inculpatul și alte persoane cunoscute și necunoscute, au amenințat cu bună știință să omoare, să răpească, să mutileze, să comită un atac care să producă vătămări corporale grave și să atace cu o armă periculoasă orice persoană de pe teritoriul Statelor Unite și pentru a crea un risc substanţial de vătămare corporală gravă oricărei alte persoane prin distrugerea sau avarierea oricărei structuri, mijloc de transport sau alte bun mobile sau imobile din Statele Unite”, se arată în cererea de extrădare.
Cerea victimelor imagini cu conținut sexual explicit
Cu privire la infracțiunea de exploatare sexuală a unui minor, complicitate la comiterea faptei și tăinuire pedeapsa minimă obligatorie este de 15 ani de închisoare, iar pedeapsa maximă este de 30 de ani de închisoare:
- „Începând din luna iunie 2023 și până la data înaintării actului de acuzare, în Districtul de Sud al statului New York, în România și în alte părți aflate în afara jurisdicției oricărui stat sau district al Statelor Unite, (Iancu Lucas Alexandre – n.r.) a încercat și a determinat mai multe victime minore de sex feminin din comitatul Westchester și din alte părți să se angajeze într-un comportament sexual explicit, să se fotografieze și să transmită fotografiile prin internet către (Iancu Lucas Alexandre – n.r.) în România”, potrivit documentului citat.
Cu privire la infracțiunea de primire și distribuire de pornografie infantilă, complicitate la comiterea faptei și tăinuire pedeapsa minimă obligatorie este de cinci ani de închisoare, iar pedeapsa maximă este de 20 de ani de închisoare:
- „(Iancu Lucas Alexandre – n.r.) a primit și distribuit cu bună știință materiale care conțin pornografie infantilă folosind un mijloc și o instituție de comerț interstatal și internațional, materiale care au fost transmise prin poștă și au fost expediate prin orice mijloace, inclusiv printr-un sistem informatic.
- Astfel, (Iancu Lucas Alexandre – n.r.) a încercat să primească și a primit fișiere conținând imagini sexuale explicite ale mai multor victime minore din sisteme informatice aflate în comitatul Westchester și din alte părți prin intermediul internetului, iar ulterior a distribuit aceste imagini prin intermediul internetului”, se arată în cererea de extrădare.
Sinagogi, școli, spitale, aeroporturi afectate
Cu privire la infracțiunea de transmitere interstatală de amenințări cu extorcare de fonduri, complicitate la comiterea faptei și tăinuire pedeapsa maximă este de 20 de ani de închisoare
- (Iancu Lucas Alexandre – n.r.) pentru a obține diverse foloase de la victimele minore, pentru a le determina pe acestea, printre altele, să îi transmită imagini sexuale explicite cu ele însele și să se angajeze în acte de autovătămare, a trimis mesaje electronice prin internet către numeroase instituții publice, inclusiv sinagogi, școli, aeroporturi, spitale și clădiri guvernamentale, în Manhattan, Bronx și Westchester County, statul New York, precum și în alte locuri, în care amenința că au fost amplasate bombe în aceste locații și că bombele vor exploda în viitorul apropiat și vor ucide oameni, dând informațiile de contact ale victimelor minore, ca și cum amenințările ar fi provenit de la acestea”, se arată în documentele transmise de americani.
Cu privire la infracțiunea de transmitere de amenințări prin intermediul comunicațiilor interstatale, complicitate la comiterea faptelor și tăinuire pedeapsa maximă este de 5 ani de închisoare:
- „(Iancu Lucas Alexandre – n.r.) a transmis cu bună știință în cadrul comerțului interstatal și internațional comunicări ce conțineau amenințări cu vătămarea unei persoane, a trimis mesaje electronice prin internet către numeroase instituții publice, inclusive sinagogi, școli, aeroporturi, spitale și clădiri guvernamentale, în Manhattan, Bronx și Westchester County, statul New York, precum și în alte locuri, în care amenința că au fost amplasate bombe în aceste locații și că bombele vor exploda în viitorul apropiat și vor ucide oameni”, arată judecătorul districtual al statului New York.
Infracțiunea pentru care Iancu riscă închisoarea pe viață
Cu privire la infracțiunea de transmitere de amenințări cu folosirea armelor de distrugere în masă, complicitate la comiterea faptelor și tăinuire pedeapsa maximă este închisoarea pe viată:
- „Începând cu luna iunie 2023 și până la data înaintării actului de acuzare, în Districtul de Sud al statului New York, în România și în alte părți în afara jurisdicției oricărui stat sau district al Statelor Unite, (Iancu Lucas Alexandre – n.r.) a acționat fără autoritate legală și a amenințat cu bună știință că va folosi o armă de distrugere în masă, respectiv o bombă, împotriva unei persoane și proprietăți din Statele Unite și serviciile poștale și o instituție din cadrul comerțului interstatal și internațional au fost folosite pentru a promova infracțiunea;
- (Iancu Lucas Alexandre – n.r.) a transmis mesaje electronice prin internet către numeroase instituții publice, inclusiv sinagogi, școli, aeroporturi, spitale și clădiri guvernamentale, în Manhattan, Bronx și Westchester County, statul New York, precum și în alte locuri, în care amenința că au fost amplasate bombe în aceste locații și că bombele vor exploda în viitorul apropiat și vor ucide oameni”.
Cu privire la infracțiunea de transmitere de amenințări cu acte de terorism care depășesc frontierele naționale, pedeapsa maximă este de 10 ani închisoare:
- „Începând cu luna iunie 2023 și până la data înaintării actului de acuzare, în Districtul de Sud al statului New York, în România și în alte părți în afara jurisdicției oricărui stat sau district al Statelor Unite, (Iancu Lucas Alexandre – n.r.) a amenințat cu bună știință că va ucide, răpi, mutila, comite o agresiune soldată cu vătămări corporale grave și că va ataca cu o armă periculoasă orice persoană din Statele Unite și că va crea un risc substanţial de vătămare corporală gravă a oricărei alte persoane prin distrugerea sau deteriorarea oricărei structuri, mijloc de transport sau alte bunuri mobile sau imobile din Statele Unite, iar poșta și un mijloc de comerț interstatal și internațional au fost folosite în scopul comiterii infracțiunii
- (Iancu Lucas Alexandre – n.r.), în timp ce se afla în România a trimis mesaje electronice prin internet către numeroase instituții publice, inclusiv sinagogi, școli, aeroporturi, spitale și clădiri guvernamentale, în Manhattan, Bronx și Westchester County, statul New York, precum și în alte locuri, în care amenința că au fost amplasate bombe în aceste locații și că bombele vor exploda în viitorul apropiat și vor ucide oameni”, se mai arată în cererea de extrădare.