Avertisment-ȘOC de la Bruxelles: România riscă suspendarea tuturor plăţilor făcute de UE în proiectele europene din cauza unor modificări la legea Curții de Conturi!

Avertisment-ȘOC de la Bruxelles: România riscă suspendarea tuturor plăţilor făcute de UE în proiectele europene din cauza unor modificări la legea Curții de Conturi!

România riscă suspendarea tuturor plăţilor făcute de UE în proiectele europene din cauza unor modificări aduse la legea Curții de Conturi, au declarat pentru  G4Media surse de la Bruxelles. Potrivit acestora, experții europeni sunt îngrjorați de modificările operate în Parlament la legea Curții de Conturi, modificări care nu mai garantează independența acesti instituții care verifică inclusiv modul în care sunt cheltuite fondurile europene de către administrațiile locale. ”Modificările au trecut de Camera Deputaților, iar dacă vor trece și de Senat, se vor suspenda automat plățile pentru toate programele până când ne vom asigura că avem un audit independent. Acest lucru se va întâmpla automat, dacă din legea de funcționare a Curții de Conturi dispar garanțiile de independență”, au explicat pentru  G4Media.ro oficiali din cadrul Comisiei Europene.

Avertismentul e legat de plăţile pentru proiectele aflate acum în derulare, ceea ce ar însemna oprirea de facto a tuturor proiectelor cu finanţare europeană.

Aceste avertismente din partea Bruxelles-ului referitoare la suspendarea tuturor plăților, indiferent de axa de finanțare (infrastructură, agricultură etc), sunt fără precedent.

Reamintim că PSD controlează deja în mare măsură conducerea instituţiei. Preşedintele Curţii este Mihai Busuioc, fost secretar general în guvernele PSD, unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Liviu Dragnea. Din plenul Curţii mai fac parte Bogdan Stan (fostul şef al ANAF) şi Florin Tunaru (fost vicepreşedinte ANAF), amândoi colaboratori ai preşedintelui PSD.

Modificările radicale au fost aduse de PSD la un proiect de lege inofensiv depus în noiembrie 2017 de mai mulţi parlamentari PNL şi PSD. Modificările care distrug practic independenţa Curţii de Conturi au fost introduse luni prin amendamente în Comisia de buget din Camera şi multe dintre ele au fost votate deja în plenul Camerei Deputaţilor miercuri, 25 aprilie. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă şi de Senat.

Proiectul de lege poate fi consultat aici:

Raportul Comisiei pentru Buget din Camera Deputaţilor, cu amendamentele admise, poate fi consultat aici:

Cum vrea majoritatea PSD-ALDE să modifice legea Curții de Conturi

USR a avertizat, miercuri, că majoritatea PSD-ALDE a decis să modifice legea de funcționare a Curții de Conturi ca să transfere toate atribuțiile importante de la plen către președinte. ”Miza este blocarea verificărilor Curții de Conturi și folosire politică a inspectorilor”, a explicat USR într-un comunicat.

Deputatul USR Claudiu Năsui a enumerat pentru G4Media.ro cele mai grave modificări:

– Se înfiinţează o nouă structură în subordinea preşedintelui, numită “aparat de lucru”. Aceasta, pe lângă cabinetul preşedintelui şi secretariatul general care răspund tot preşedintelui. Iar acest aparat de lucru va verifica toate rapoartele înainte să fie transmise. Deci nu se mai poate face un raport fara aprobarea preşedintelui Curţii.

– ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice) dă puncte de vedere care vor deveni obligatorii pentru Curtea de Conturi pentru achiziţiile publice. Deci o instituţie subordonată guvernului are putere peste Curtea de Conturi care trebuie tocmai să verifice guvernul. Acesta e motiv de neconstituţionalitate.

Au scos garanţii de independenţă ale auditorilor de la Curtea de Conturi, care în prezent au un statut între funcţionari publici şi magistraţi tocmai ca să aibă o şansă mai mare să fie independenţi. Astfel, aceştia vor putea fi mutaţi fără voia lor într-o secţie îndepărtată ca să scape de el.

Practic, prin modificările operate, PSD desfiinţează independenţa instituţiei şi o subordonează Guvernului.


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”