Avertismentul doctorului Musta, care a vindecat sute de pacienţi cu Covid: S-ar putea să ajungem în punctul în care spitalele să trieze persoanele infectate

Medicul Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul “Victor Babeş” din Timişoara, a declarat, la B1 TV, că, în cazul în care cetăţenii nu respectă regulile s-ar putea ajunge la situaţia în care spitalele, din cauza depăşirii capacităţii lor, vor fi nevoite să trieze pacienţii, să aplice metoda “primul venit, primul servit”, aşa cum s-a întâmplat în alte state UE.

“Din păcate, numărul de cazuri creşte pe zi ce trece şi ne aşteptăm să crească în continuare. Problema este că la un moment dat numărul de cazuri va depăşi capacitatea spitalelor din ţara noastră şi a secţiilor de terapie intensivă. Atunci vom avea o problemă. Eu fac din nou un apel la populaţie să înţeleagă că există virusul şi că, dacă nu se respectă regulile, vom avea o problemă foarte serioasă de sănătate publică. Nu ştiu dacă vom ajunge în stare de urgenţă sau nu, nu cred că ar fi necesar, dacă la nivelul diferitelor colectivităţi se respectă regulile”, a precizat Virgil Musta.

Discutând despre spitalul unde îşi desfăşoară activitatea, medicul Musta a susţinut că secţia pentru Covid-19 se apropie de capacitatea maximă şi că s-a deschis o secţie şi pentru pacienţii non-Covid, astfel încât şi aceştia să primească asistenţă medicală de specialitate.

În plus, Musta a tras un semnal de alarmă în privinţa faptului că, în contextul creşterii numărului de noi infecţii din ultimele zile, ignorarea regulilor de bază pentru limitarea răspândirii Covid-ului ar putea duce la un scenariu şi mai “negru”, adică trierea pacienţilor în spitale.

“Riscul este să ajungem în situaţia Italiei, Franţei, Spaniei. Pacienţii nu au mai avut locuri să se interneze în spitale. Numărul este limitat. Cei care vor fi în stare gravă, vor fi trimişi la domiciliu, pentru că nu vom avea locuri în spitale. Cu riscul de a deceda la domiciliu. Foarte probabil să ajungem la situaţia ‘primul venit, primul servit’ pentru că în continuare nu putem externa un pacient care este grav sau în formă severă, pentru a primi altul în stare gravă. Evaluarea va fi foarte dificil de făcut”, a afirmat Virgil Musta.

Remarcile medicului timişorean vin în contextul în care, vineri, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat alte 592 de noi cazuri de infectare înregistrate oficial în ultimele 24 de ore. În consecinţă, până astăzi, 10 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 31.381 de cazuri de persoane infectate cu COVID–19.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 România „valorilor” / Haznalele TV sunt în delir

2 Cine va câștiga alegerile în SUA? Predicția profesorului care nu a dat greș niciodată

3 Revoltă în Poliţie / „Am ajuns firma de pază a ţiganilor. Asta se întâmplă când apar cumetriile cu ţiganii şi ş…

4 „Categoria valori” / Petrecere cu 100 de lideri interlopi în clubul Kundalini din Tei, iar Poliția spune că n-au…

5 115 milioane de euro! Istoricul dosarului Constanda. Băsescu a dat cepul