Avertismentul psihologilor despre un pericol în creștere: „Atenţie la ce urmăresc copiii pe internet!”

Avertismentul psihologilor despre un pericol în creștere: „Atenţie la ce urmăresc copiii pe internet!”

În ultimii ani, să vedem copii în faţa telefoanelor, calculatoarelor sau tabletelor a devenit o obişnuinţă. Chiar dacă tinde să devină un lucru normal, psihologii atrag atenţia părinţilor şi le solicită să fie atenţi la conţinutul pe care cei mici îl urmăresc în mediul online.

Copii care îşi petrec timpul în faţa telefoanelor SURSĂ Arhiva Adevărul

Conform specialiştilor, copiii îşi găsesc, de foarte multe ori, modele pe internet, în persoanele devenite celebre pe reţelele de socializare care, nu întotdeauna sunt un model demn de urmat. Astfel, comportamentul şi personalitatea celor mici ar putea avea de suferit din cauza conţinutului necorespunzător.

,,Un copil lăsat toată ziua în faţa telefonului este un copil educat de internet"

Psihologii susţin că este foarte periculos ca un copil să fie lăsat ore în şir în faţa unui ecran luminos. Pe lângă faptul că acest lucru poate afecta vederea, conţinutul prezent în mediul online poate afecta şi comportamentul consumatorului, mai ales dacă este vorba despre un copil.

,,De multe ori şi noi, ca adulţi, ne lăsăm influenţaţi de ceea ce vedem la televizor sau pe internet. Un exemplu poate fi constituit de reclamele pe care le vedem, care reuşesc să ne influenţeze obiceiurile de consum. La fel se întâmplă şi cu cei mici: găsesc anumite persoane pe internet pe care încep să le urmărească şi chiar să le admire. Astfel, cu timpul, aceste persoane încep să devină un model pentru acel tânăr, care va face orice pentru a deveni ca modelul pe care şi l-a ales. Noi, ca părinţi, trebuie să fim foarte atenţi: în online nu există CNA iar conţinutul poate fi nociv pentru un copil. Pe aplicaţii de socializare există în acest moment persoane care nu pot fi considerate un model pozitiv, persoane cu trecut infracţional, care ajung să fie admirate de copii şi adolescenţi", precizează Maria Tincu, psiholog clinician.

Cum pot părinţii să gestioneze această situaţie

Psihologii susţin că, de multe ori, părinţii aleg să îşi lase copiii în faţa telefoanelor doar pentru a avea parte de câteva clipe sau ore de linişte. Cu toate acestea, cei care procedează astfel pot greşi, mai spun specialiştii.

,,Trebuie să îi înţelegem şi pe părinţi, deoarece uneori este destul de stresant să creşti un copil. Pentru unii dintre ei, clipele de linişte sunt reprezentate de perioada în care copilul stă în faţa telefonului. Chiar dacă multe persoane procedează aşa, acest lucru nu este corect. Cel mai bine ar fi să găsim activităţi comune, plăcute, în care să îi includem şi pe cei mici. Trebuie să identificăm activităţi sănătoase, care să le capteze atenţia atât copiilor cât şi părinţilor. Primul model al unui copil trebuie să fie reprezentat de părinţi, nu de persoanele admirate pe internet", adaugă psihologul clinician.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”