Avertismentul unui pediatru: „Vor veni înapoi maladii care omorau frecvent copiii în trecut“

Avertismentul unui pediatru: „Vor veni înapoi maladii care omorau frecvent copiii în trecut“

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați pediatri din România, dr. Mihai Craiu, trage un semnal de alarmă cu privire la „curentul antivaccinist” și problemele grave care vor apărea. „Vor veni înapoi maladii care omorau frecvent copiii în trecut”, avertizează medicul.

Copil răcit FOTO: SHUTERSTOCK

„Am tot stat să mă gândesc zilele acestea la modul în care ar putea fi transmisă o avertizare extrem de serioasă, fără a cădea în vârtejul unor dispute cu oponenții vaccinării. Dar citind știrile ultimelor zile, inclusiv semnalul Centrului European de Control al Bolilor ECDC, am decis să fac această postare. Pentru cei care au îndoieli și care își doresc niște răspunsuri privind beneficiile vaccinării în primul an de viață”, a scris dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Medicul susține că efectul de bumerang al unei comunicări imperfecte în cursul pandemiei COVID-19 a produs o scădere semnificativă a ratelor de vaccinare a copiilor din toată lumea.

„Spune UNICEF că este, încă din 2023, cea mai mare scădere a încrederii părinților în vaccinare din ultimii 30 de ani (l ink în comentarii). Și același articol vorbeste de un număr de peste 320.000 copii în Europa cu zero doze de vaccin DTP (diftero-tetano-pertussis)... Ce se întâmplă într-o regiune în care se acumulează sute de mii - milioane de persoane susceptibile la o boală? Apar izbucniri epidemice. Pe lângă rujeolă mai a venit (deja!) pe capul nostru, al tuturor europenilor, și tusea convulsivă. Nu voi pune aici imagini cu pacienții noștri internați ACUM în spital. Nu ar fi etic și nici de folos pentru un părinte care are deja emoții”, explică dr. Mihai Craiu.

Specialistul are și un mesaj pentru „marii campioni ai curentului antivaccinist”.

„Îi pot invita să vadă, cu ochii lor cât de mult se chinuie un copil bolnav de pertussis. Și să își asume emoțiile unei discuții cu părinții acestor copii. Să le spună acestora ce <boală banală> este tusea convulsivă și să îi liniștească în ce privește evoluția copiilor lor. Să le povestească unor persoane confruntate cu pericolul real despre pericole ipotetice sau imaginare. Au de unde alege... Sunt șapte copii spitalizați numai în INSMC, dintre care patru în secția de Terapie Intensivă. Iar unul dintre ei este în stare critică, de mai multe zile”, a transmis reputatul pediatru.

Medic: „Vom avea bolnavi în familie sau printre prieteni“

Și mai grav, susține dr. Mihai Craiu, vor veni înapoi „maladii care omorau frecvent copiii în trecut”.

„Vom pierde tot ce s-a câștigat în istoria de peste un secol de vaccinare la nivel global dacă vom continua să închidem ochii și să ne facem că nu vedem, pe principiul <nu este treaba mea>. Iar când vom avea bolnavi în familie sau printre prieteni va fi probabil prea târziu. Pentru unii...”, a avertizat medicul.

Dacă aveți îndoieli mergeți să discutați cu medicul dumneavoastră, recomandă dr. Craiu. „Verificați calendarul de vaccinare. Recuperați restanțele, dacă există. Pentru copiii din România, recuperarea vaccinării se face în mod gratuit, la medicul de familie”, a concluzionat dr. Mihai Craiu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vreau sa fiu ăla din diaspora care se crede cu nasul pe sus, dar las-o dracului de treabă”

2 Andrei Caramitru șterge pe jos cu Nicușor Dan

3 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

4 Un fascinant material despre istoria Pământului... Ce s-ar fi întâmplat acum 591 de milioane de ani...

5 VIDEO Da, e Simion încolțit de ghinion...