Avioane americane F-35 au aterizat în Estonia pentru exerciții comune

Două avioane de luptă F-35 americane au aterizat marți în Estonia, unde vor participa la exerciții comune - o premieră în regiune, transmite AFP.

"Împărtășim aceleași valori și suntem gata să apărăm teritoriul țărilor membre NATO împotriva oricărei agresiuni", a declarat ministrul estonian al apărării, Margus Tsahkna, la baza aeriană Amari, unde a avut loc evenimentul. "Utilizarea celor mai moderne avioane de vânătoare ale SUA în Europa garantează suveranitatea tuturor statelor membre NATO", a adăugat el.

Avioanele "invizibile" multirol F-35 sunt nedetectabile de către cele mai perfecționate radare și au o viteză maximă de 1,6 mach (aproximativ 1900 km/h). Sunt de șase ori mai eficiente decât aeronavele actuale în luptele aeriene și supraveghere și de opt ori mai eficace în atacurile asupra țintelor de la sol, menționează AFP.

Agenția citată afirmă că, potrivit observatorilor, vizita avioanelor F-35 în Estonia este un gest care subliniază angajamentul Statelor Unite în regiune. La summitul de la Varșovia, în iulie 2016, NATO a decis să mențină patru batalioane în țările baltice și în Polonia, ca răspuns la politica Rusiei în regiune, după acțiunile Moscovei în Ucraina și Siria, reamintește AFP. În prezent, în Estonia este staționat un batalion britanic, în Letonia — unul multinațional sub comandă canadiană, în Lituania un altul, sub comandă germană, iar în Polonia un batalion comandat de americani.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cine este femeia ucisă în bătaie la marginea Bacăului. Criminalul este de negăsit, după ce a anunţat că se sin…

2 ALERTĂ / Parchetul General anchetează felul în care mii de ruși și ucraineni au devenit cetățeni români fără să …

3 CULISELE alegerii procurorilor din fruntea marilor parchete

4 Cristina Guseth, atac șocant la ministrul Justiției: Predoiu este un parvenit, ca mulţi alţii, un om fără nici…

5 Care sunt simptomele coronavirusului din China? Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor ex…

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade