Avioane de luptă NATO interceptează avioane rusești în apropierea spațiului aerian estonian, pentru a doua oară într-o săptămână

Avioane de luptă NATO interceptează avioane rusești în apropierea spațiului aerian estonian, pentru a doua oară într-o săptămână

Avioane de vânătoare britanice și germane au interceptat vineri un avion rusesc care zbura în apropierea spațiului aerian estonian, potrivit unui comunicat al Forțelor Aeriene Regale (RAF) din Marea Britanie.

Avion rusesc FOTO Shutterstock

A fost a doua astfel de întâlnire în această săptămână, în condițiile în care NATO desfășoară eforturi comune de poliție aeriană în regiune.

Cele două avioane Typhoon au interceptat „un avion militar rusesc de pasageri Tu-134, cunoscut sub numele NATO Crusty, care era escortat de două avioane de vânătoare Sukhoi Su-27 Flanker și de un avion de transport militar AN-12 Cub”, a precizat RAF, citat de CNN .

O interceptare de acest tip nu este atipică pentru avioanele NATO, dar misiunea comună de poliție aeriană este o premieră pentru doi aliați NATO, se arată în comunicat.

RAF a descris operațiunea ca fiind o reasigurare a faptului că Marea Britanie, Germania și alte țări NATO „sunt alături de aliatul lor estonian în acest moment de tensiune”.

Am identificat rapid aeronava rusă și apoi am monitorizat-o în timp ce zbura aproape de spațiul aerian al NATO”, a declarat Richard Leask, un comandant al RAF, în comunicat.

Interceptările, după imaginile cu drona americană doborâtă de un avion rusesc

Misiunile de poliție aeriană ajută NATO să identifice orice aeronavă de interes, „să ne asigurăm că știm cine sunt și să menținem în siguranță pe toată lumea din spațiul aerian”, a continuat Leask.

Acest lucru face parte din meseria de pilot de vânătoare și este ceea ce noi și colegii noștri germani ne-am antrenat împreună pentru a fi capabili să facem”, a declarat comandantul.

RAF se desfășoară în Estonia în cadrul operațiunii Azotize, care are ca sarcină apărarea împotriva oricărui avion care provoacă îngrijorare în spațiul aerian baltic, se arată în comunicatul militar. Marea Britanie va prelua conducerea detașamentului german în aprilie, iar misiunile comune între aliați vor continua să fie efectuate până la sfârșitul lunii respective.

Cele două interceptări care au implicat avioane NATO în această săptămână au loc după publicarea unei înregistrări video aeriene uimitoare care arată un avion rusesc care bâzâie și apoi aparent lovește o dronă americană deasupra Mării Negre. Doborârea dronei a evidențiat riscul unei ciocniri directe între mijloacele rusești și cele ale NATO în timpul războiului pe care Moscova îl poartă în Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...