AVMR vrea finalizarea dosarului Mineriadei şi tragerea vinovaţilor la răspundere penală

AVMR vrea finalizarea dosarului Mineriadei şi tragerea vinovaţilor la răspundere penală

Asociaţia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din România (AVMR) doreşte finalizarea dosarului Mineriadei, incriminarea vinovaţilor, tragerea lor la răspundere penală şi plata despăgubirilor pentru victime, a declarat sâmbătă Mihail Eugen Chiţu, victimă a represiunilor minerilor de acum 30 de ani.

"Sunt una dintre victimele Mineriadei şi membru fondator al AVMR. Mineriada a fost represiunea făcută de partidul la putere - FSN, al cărui conducător, Ion Iliescu, a ordonat aducerea minerilor pentru că luase amploare strângerea de iscălituri pentru aprobarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara. Am venit să comemorăm unul dintre cele mai urâte gesturi făcute de clasa politică, din cauza căruia România a dat cel puţin 40 de ani înapoi", a precizat Chiţu pentru AGERPRES, care a depus o coroană de flori la troiţa din faţa Teatrului Naţional "I. L. Caragiale", împreună cu membrii AVMR.

El a relatat cum a fost bătut "cu sălbăticie de mineri", deşi era nevinovat.

"Am fost bătut cu sălbăticie de mineri, eram mecanic ajutor de locomotivă şi veneam de la muncă, iar în Gara de Nord am aflat că soţia mea nu ajunsese acasă şi am dat fuga să o scot din "viermuială". Spre necazul meu, o cetăţeancă în vârstă a arătat spre mine şi a zis: Bateţi-l maică, că l-am văzut eu la televizor. Nu am apucat să îmi trag fermoarul la geantă, să scot actele - s-ar fi văzut salopetele de serviciu -, era clar că nu puteam fi eu acela pe care îl văzuse la televizor. După ce m-au bătut cu sălbăticie, m-au depus în fântâna de la Piaţa Universităţii. Când mi-am revenit, m-au luat alţii şi m-au dus la Poliţia Capitalei, iar de acolo, după bătăile de rigoare, m-au dus la Măgurele. Şi acolo am fost bătut", a povestit Chiţu.

În Piaţa Universităţii din Bucureşti a fost comemorată sâmbătă împlinirea a 30 de ani de la mineriada din 13 - 15 iunie . Un sobor de preoţi a ţinut o slujbă de pomenire, la Troiţă, în prezenţa a aproximativ 100 de persoane. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Se sparge buboiul? / Oficial de top de la Kremlin: Armata rusă din Ucraina se poate afla într-o „situație dramatică până la sfârșitul verii”

2 Documente oficiale arată că mașinăria de război a Rusiei e gripată: Soldați luați cu arcanul, instrumentiști în forțele de elită, militari păcăliți

3 ULTIMA ORĂ Partizanii ucraineni au aruncat în aer sediul partidului „Rusia Unită” din Melitopol, aflat sub ocupație

4 Americanii au umblat la „cutia cu maimuțe” și le-au trimis ceva special ucrainenilor

5 VIDEO Imagini horror pe Litoral! / Toată plaja din Costinești s-a adunat să vadă un cadavru scos din mare. Mulțimea a fost îndepărtată doar cu jandarmii…