Avocat: Ion Iliescu nu a dat declarație în dosarul "Mineriada"

Avocat: Ion Iliescu nu a dat declarație în dosarul "Mineriada"

Fostul președinte Ion Iliescu a refuzat să dea o declarație la Parchetul General, unde a fost chemat luni de procurorii militari pentru a i se aduce la cunoștință că are calitatea de inculpat în dosarul "Mineriada", fiind acuzat de infracțiuni contra umanității.

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Ion Iliescu a stat aproximativ o oră în sediul Parchetului , iar, la ieșire, a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliștii.

În schimb, avocatul său, Andrei Georgescu, a spus că fostul președinte nu a dat declarații în dosar.

"Nu a dat nicio declarație. A fost începută acțiunea penală împotriva dumnealui. A căpătat o calitate nouă, aceea de inculpat. Urmează să pregătim apărarea. Acest dosar a fost redeschis în 2014. Este o ordonanță de redeschidere dată de fostul procuror general Nițu. Trebuie să o evaluăm, să vedem ce este acolo și să vedem materialul de la dosar", a afirmat avocatul Andrei Georgescu.

Potrivit acestuia, Ion Iliescu a reacționat "foarte bine" atunci când a fost anunțat de procurori că are calitatea de inculpat.

Săptămâna trecută, procurorii militari au audiat mai multe persoane puse sub acuzare în acest dosar — Gelu Voican Voiculescu , Miron Cozma și Adrian Sârbu , dar și mai mulți martori, cel mai cunoscut fiind scriitorul Andrei Pleșu .

În dosarul "Mineriada" sunt cercetați penal, printre alții, fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Nicolae Dumitru — fost prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale, general (rez.) Mugurel Cristian Florescu — fost adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.

Procurorii militari susțin că, în perioada 11 — 15 iunie 1990, inculpații au decis, organizat și coordonat "un atac generalizat și sistematic", lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Capitalei, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...