Avocații lui Onțanu susțin că faptele de corupție s-au prescris; sentința se va da vineri

Avocații lui Onțanu susțin că faptele de corupție s-au prescris; sentința se va da vineri

Avocații lui Neculai Onțanu au susținut luni, la Curtea de Apel București, că infracțiunea de luare de mită de care este acuzat fostul primar al Sectorului 2 s-a prescris, judecătorii urmând să dea pe 14 iulie o decizie în acest dosar.

Curtea de Apel București a repus pe rol dosarul în care Neculai Onțanu este acuzat de luare de mită, luni fiind discutată eventuala schimbare a încadrării juridice.

Procurorul de ședință a declarat în sala de judecată că, în cazul lui Neculai Onțanu, trebuie să se aplice legea penală mai favorabilă, care este noul Cod penal.

De cealaltă parte, avocații fostului edil au cerut schimbarea încadrării juridice și eliminarea formei agravante a infracțiunii de luare de mită, arătând că oricum a intervenit prescripția faptei.

Onțanu a catalogat acuzațiile procurorilor ca fiind "minciuni" și a spus că nu mai dorește să revină în politică.

"A fost o acuzație că acum 10 ani aș fi primit un teren, pentru că aș fi facilitat restituirea unor terenuri. Sunt două minciuni, care au fost promovate de atunci. Eu nu am primit niciun metru pătrat de la nimeni. Nu am acceptat nicio promisiune de la nimeni, iar restituirea de terenuri despre care vorbește Parchetul nu a fost făcută de Primăria Sector 2, ci de Comisia de la Prefectura București. Acesta este adevărul", a spus Onțanu, care nu a vrut să comenteze despre denunțul depus la dosar de Cristian Borcea.

Instanța urmează să anunțe vineri, 14 iulie, sentința în acest dosar.

Neculai Onțanu a fost trimis în judecată în iunie 2016 de DNA sub acuzația că, în perioada 2006 — 2007, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la un beneficiar al unor drepturi litigioase (Cristi Borcea, denunțător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2.

În dosar au mai fost deferiți justiției Toma Șutru, la data faptelor secretar al Consiliului local al Sectorului 2, Loredana Radu și Aurel Radu.

Onțanu este acuzat că a pretins și primit, în mod indirect, o suprafață de 1.500 mp cu o valoare de piață estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din sectorul 2 — o zonă rezidențială) și care a fost transferată de Cristian Borcea, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de fostul primar. Cele două persoane sunt Loredana Radu și Aurel Radu.

Terenul primit de avocata Loredana Radu ca mită pentru Neculai Onțanu ar fi fost revândut apoi fostului vicepremier Gabriel Oprea. După vânzarea terenului către Gabriel Oprea, Loredana Radu a obținut de la Primăria Sectorului 2 o autorizație de construcție pentru un imobil cu 10 etaje, care ulterior a și fost ridicat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...