Avocații medicului Burnei contestă rechizitoriul: Toți martorii trebuiau cercetați pentru dare de mită

Avocații medicului Burnei contestă rechizitoriul: Toți martorii trebuiau cercetați pentru dare de mită

Avocații medicului Gheorghe Burnei au cerut joi instanței retrimiterea dosarului la Parchet pentru refacerea urmăririi penale, unul dintre motive fiind că toți martorii din dosar trebuiau inculpați pentru dare de mită.

Un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul București a luat în discuție un nou termen în dosarul în care Gheorghe Burnei este acuzat de luare de mită, context în care avocatul medicului a invocat mai multe neregularități în rechizitoriului întocmit de anchetatori.

Mai exact, apărătorul le-a spus magistraților că martorii trebuiau de fapt să fie cercetați pentru dare de mită, dosarul fiind golit de conținut.

"Toți martorii trebuiau sa fie cercetați pentru dare de mită. Este un dosar golit de conținut, trebuie trimis dosarul înapoi în faza de urmărire penală. Știau (procurorii — n.r.) că ăia au dat mita, i-au chemat și i-au pus să aleagă să fie martori fie inculpați și așa au fost iertați", a precizat avocatul.

Avocatul a mai solicitat și schimbarea din 22 de infracțiuni de luare mită în una singură, în forma continuată, chiar dacă sunt mai multe persoane, așa cum a afirmat și Curtea Constituțională, precizând că era esențial ca rechizitoriul sa fie întocmit doar cu o singură infracțiune.

Apărătorul a susținut totodată că dosarul era de competența DNA, fiind depășită suma de 10.000 de euro.

"Se impune o nulitate absolută în ceea ce privește competența. Faptele ce depășeau 10.000 de euro erau trimise la DNA. Un sigur subiect pasiv — statul și astfel calculând avem șase ordonanțe cu suma de 4.000 de euro. S-a realizat o depășire vădită a competenței depășindu-se valoarea de 45.000 de lei", a menționat avocatul medicului Burnei.

Gheorghe Burnei a spus instanței că este de acord cu solicitările avocatului său și a cerut admiterea cererilor. În replică, procurorul de ședință a cerut instanței respingerea cererilor, acestea fiind neîntemeiate.

Instanța a rămas în pronunțare pe solicitările înaintate de apărătorul lui Burnei.

Gheorghe Burnei a fost trimis în judecată pe 8 iunie, fiind acuzat de mai multe infracțiuni de luare de mită, după ce ar fi cerut bani de la părinți pentru a le opera copiii internați la Spitalul "Marie Curie" din București.

Procurorii susțin că există indicii privind săvârșirea de către Gheorghe Burnei a unor infracțiuni contra vieții și contra integrității corporale sau sănătății, în care victimele sunt minori aflați anterior într-o stare de sănătate precară, stare pe care Burnei a agravat-o prin acțiunile sale intenționate.

Conform documentelor întocmite de procurori, Gheorghe Burnei nu cerea direct bani de la părinții ai căror copii urmau să fie operați, însă după ce efectua intervențiile chirurgicale le permitea părinților "să îl gratifice" cu diverse sume.

În anumite cazuri, medicul pretindea sume de bani anterior intervenției chirurgicale, încercând să le mascheze într-o formă aparent legală, încheind un înscris sub semnătură privată pe care îl intitula contract de donație. Persoanele care ajungeau la Burnei și care îi ofereau mită erau părinți ai căror copii aveau anumite deficiențe fizice, dintre care unele trebuiau corectate medical.

Totodată, Burnei îi interna pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical sau îi interna în mod repetat, fără a le efectua nicio intervenție chirurgicală, pentru a-i determina astfel pe părinți să îi dea bani sau alte foloase pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale.

Anchetatorii mai spun că medicul apela și la amenințări cu refuzul efectuării operației dacă părinții nu se conformau cererilor sale.

Presa a relatat cazul unei fete, Amira, care a fost operată în urmă cu 18 ani de medicul Burnei, pentru luxație congenitală la șold. Fata a fost supusă în total la 11 intervenții chirurgicale, fiindu-i implantat un dispozitiv ceramic, care nu era omologat. Operațiile nu au reușit însă, iar fata este acum imobilizată la pat.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țoapa o să vomite venin! „Gură de aur” și Reghe, poze în tandrețuri!

2 FOTO O profesoară de 41 de ani însărcinată a fost arestată după ce s-a culcat cu un elev de 15 ani

3 De citit!

4 Furnizorii de gaze trimit notificări cu tarife noi exorbitante

5 Așa o fi?