Avocatul Nadiei Savcenko acuză serviciile secrete ruse de falsificarea unei scrisori a președintelui Ucrainei

Avocatul Nadiei Savcenko acuză serviciile secrete ruse de falsificarea unei scrisori a președintelui Ucrainei

Unul dintre avocații pilotului ucrainean Nadia Savcenko, care așteaptă verdictul într-un proces deschis în Rusia sub acuzația că ar fi ucis doi jurnaliști ruși în Ucraina, a afirmat joi seara că a fost victima unei operațiuni a serviciilor speciale ruse, a relatat France Presse. Mark Feighin — unul dintre avocații acestei aviatoare militare de 34 de ani, judecată de șase luni în Rusia și devenită eroină națională în Ucraina — anunțase în cursul zilei că a transmis clientei sale o scrisoare din partea președintelui ucrainean Petro Poroșenko.

În scrisoare, șeful statului ucrainean o invita pe Nadia Savcenko să-și înceteze greva foamei și a setei pe care aceasta o declarase, renunțând din 3 martie la hrană și apă.

Ea anunțase anterior — într-o scrisoare transmisă avocatului ei — că a reînceput să bea apă, dar își va continua greva foamei până la pronunțarea sentinței, așteptată în 21-22 martie.

Numai că scrisoarea președintelui ucrainean era un fals, afirmă acum Mark Feighin. 'Scrisoarea era falsă, iar noi nu ne-am dat seama decât acum', a declarat avocatul pentru AFP într-o convorbire telefonică joi după-amiază.

Potrivit unei surse apropiate președinției ucrainene, Petro Poroșenko i-ar fi comunicat într-adevăr Nadiei Savcenko că ar dori ca ea să renunțe la greva foamei și a setei, însă oral, nu printr-o scrisoare.

'Președintele a transmis cuvinte de sprijin Nadiei Savcenko prin sora ei, Vera, și prin mama lor. Dar nu i-a adresat nicio scrisoare', a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ucrainene, Sviatoslav Tsegolki, pentru AFP.

Mark Feighin a acuzat serviciile speciale ruse că au efectuat o 'operațiune bine planificată' cu scopul de a-i 'discredita' pe Nadia Savcenko și pe avocații ei în perspectiva enunțării verdictului.

El a mai spus că a primit scrisoarea de la o persoană care i s-a prezentat ca fiind angajat al administrației președintelui ucrainean. Aceeași persoană contactase miercuri seară consulatul general al Ucrainei de la Rostov-pe-Don (sudul Rusiei) pentru a-i cere coordonatele sale, potrivit avocatului.

Femeia pilot militar Nadia Savcenko este acuzată că ar fi furnizat armatei ucrainene poziția a doi jurnaliști ruși observați în timpul unei misiuni de zbor, iar aceștia au fost uciși printr-un tir de mortier în estul Ucrainei în vara anului 2014, ceea ce ea neagă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi? Sau a început procesul de demolare a soclului pe care stă „statuia” președintelui?

2 Telenovelele Bucureștiului / O femeie de serviciu din Capitală a moștenit 2,5 milioane euro de la un afacerist d…

3 Documente senzaţionale CIA de la Budapesta, din 1989: imaginea despre o anume Românie

4 Stenograme DIICOT – 10 August. Indicativul „Inima” a dat toate ordinele: „Dă drumul la tun! Domnule, tu nu ai …

5 Luis Lazarus, coronasceptic declarat, internat la Spitalul Universitar cu Covid / Ce spunea realizatorul TV desp…