Axele Harkov și Herson/Ucrainenii au recucerit aproape 2.500 km. pătrați de teritoriu/Trupele rusești, pe cale să fie prinse într-un „cazan în Izium

Axele Harkov și Herson/Ucrainenii au recucerit aproape 2.500 km. pătrați de teritoriu/Trupele rusești, pe cale să fie prinse într-un „cazan în Izium

Forțele ucrainene au cucerit aproximativ 2.500 de kilometri pătrați în cadrul contraofensivei din zona Harkov, până la data de 9 septembrie, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare, publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Soldati rusi in DonbasFoto: Dmytro Smolyenko / Avalon / Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și comandantul-șef ucrainean Valery Zaluzhnyi spuseseră joi că forțele ucrainene au eliberat peste 1.000 de kilometri pătrați între 1 și 8 septembrie - cu o zi înainte ca forțele ucrainene să ajungă vineri la sud de Kupyansk și până la râul Oskil.

Probabil că forțele ucrainene curăță „buzunarele” de forțe rusești dezorganizate prinse în avansul rapid al contraofensivei spre Kupyansk, Izium și râul Oskil, având în vedere afluxul de imagini cu prizonieri de război ruși în ultimele 48 de ore.

Ucrainenii creează un cazan în jurul rușilor din Izium

Forțele ucrainene pot distruge pozițiile rusești din jurul Izium dacă taie liniile de comunicații terestre rusești (GLOC) la nord și la sud de Izium.

Forțele ucrainene au continuat vineri să avanseze spre Kupyansk și spre Izium și întreprind măsuri pentru a izola gruparea de forțe rusești de la Izium.

Dacă ucrainenii reușesc să întrerupă GLOC-urile rusești, atunci vor avea ocazia de a crea un „cazan” în jurul lui Izium și de a destrăma o mare parte din pozițiile rusești din nord-estul Ucrainei.

Moscova trimite întăriri, sâmbătă ar putea fi zi decisivă

Kremlinul trimite în grabă resurse militare pe linia orașul Harkov-Izium în încercarea de a opri avansurile ucrainene după ce forțele ucrainene au realizat o surpriză operațională remarcabilă.

Ministerul rus al Apărării și televiziunile Kremlinului au publicat imagini cu forțe militare rusești care ar fi în drum spre consolidarea orașelor Kupyansk, Izium și în general spre oblastul Harkov, dar nu au recunoscut succesele ucrainene în zonă.

În timp ce bloggerii militari ruși au salutat în mare parte rapoartele privind întăririle, unii au criticat Kremlinul pentru că a mutat mai întâi unități departe de linia Harkov (orașul)-Izium, pentru ca apoi să le desfășoare din nou în aceeași locație.

Forțele rusești au fost redistribuite din sudul regiunii Harkov pentru a întări regiunea Donețk și Axa Sudică pentru a face față amenințării unei contraofensive ucrainene în regiunea Herson și pentru a relua operațiunile ofensive la vest de orașul Donețk timp de mai multe săptămâni.

Unii milbloggeri au remarcat, de asemenea, că 10 septembrie va fi o zi decisivă dacă rușii nu vor reuși să genereze la timp rezerve și un comandament capabil.

Kremlinul nu vrea să comenteze

Kremlinul refuză să se refere în mod public la succesele ucrainene din regiunea Harkov, dar contraofensiva l-a determinat probabil pe președintele rus Vladimir Putin să convoace vineri o reuniune cu cei mai importanți oficiali politici și de securitate ruși.

Kremlinul nu a dezvăluit subiectul reuniunii consiliului de securitate, iar purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul nu va discuta despre „situația din jurul Balakliya și alte evenimente din zona de operațiuni speciale".

Peskov a direcționat toate întrebările referitoare la această chestiune către Ministerul rus al Apărării.

Ce se mai întâmplă în Herson

Contraofensiva ucraineană din regiunea Herson pentru a degrada forțele rusești de pe axa sudică continuă simultan cu operațiunile ucrainene pe linia Harkov (orașul)-Izium.

Forțele ucrainene continuă să lovească zilnic pontoanele și trecerile de feribot rusești, ceea ce indică un angajament pe termen lung de a distruge în mod constant GLOC-urile rusești care reapar.

Forțele ucrainene mențin o tăcere operațională strictă în sudul Ucrainei, ceea ce poate da impresia că forțele ucrainene nu avansează.

De asemenea, este probabil ca forțele ucrainene să opereze în mai multe direcții în regiunea Herson.

Concluzii cheie de la Institutul pentru Studiul Războiului

  • Forțele ucrainene au capturat aproximativ 2.500 de kilometri pătrați în contraofensiva din Harkov, până la 9 septembrie.
  • Kremlinul trimite în grabă resurse în regiune ca răspuns la eficientele operațiuni ucrainene.
  • Forțele ucrainene au ajuns vineri la periferia orașului Kupyansk și avansează spre Izium dinspre nord-vest, nord, nord-est și sud-est și probabil că vor întrerupe liniile de comunicații terestre rusești spre Izium în zilele următoare.
  • Este posibil ca forțele ucrainene să fi avansat la nord de Hrushivka spre un centru logistic rusesc din Velykyi Burluk, în nord-estul regiunii Harkov.
  • Forțele ucrainene continuă operațiunile de contraofensivă în sudul Ucrainei, inclusiv blocarea GLOC-urilor rusești, afectând moralul rușilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep face revoluție în regulamentul antidoping. Cine propune schimbarea din temelii a politicii greșite a ITIA

2 VIDEO Imagini dramatice cu gravul accident între două autocare cu peste 60 de persoane și un TIR

3 Imagini care dau de gândit cu CTP...

4 Farmacistul reținut de DIICOT ar fi lucrat la Catena / Constantin Sonea aproviziona dealerii cu Fentanil și Oxicodonă

5 „Noi avem nevoie de o femeie la cinci ani” / Surprinzătoarele dezvăluiri despre originea etnică a lui Cristi Borcea