Azerbaidjanul a eliberat 15 soldaţi armeni luaţi prizonieri în timpul conflictului din Nagorno-Karabah

Azerbaidjanul a eliberat 15 soldaţi armeni luaţi prizonieri în timpul conflictului din Nagorno-Karabah

Azerbaidjanul a anunţat sâmbătă că a predat Erevanului 15 soldaţi armeni luaţi prizonieri în timpul conflictului din Nagorno-Karabah, informează AFP.

Potrivit ministerului de externe azer, această eliberare are loc în cadrul unui acord încheiat sub medierea rusă ca răspuns la decizia Armeniei de a comunica autorităţilor de la Baku poziţia câmpurilor minate din zona disputată.

Conflictul izbucnit în septembrie anul trecut şi în care şi-au pierdut viaţa 6.500 de persoane, s-a încheiat după şase săptămâni, printr-un acord de încetare a focului mediat de Rusia şi retragerea Armeniei din teritoriile azere situate în apropierea şi în Karabah-ul de Sus, zonă pe care o controla de la începutul anilor '90.

"La iniţiativa Federaţiei Ruse, Armenia a predat Azerbaidjanului o cartografiere a peste 92.000 de mine antitanc şi antipersonal instalate în timpul ocupării regiunilor Fizuli şi Zangilan", se arată în comunicatul de presă al ministerului.

"De partea azeră, 15 persoane de origine armeană au fost predate autorităţilor armene".

Un diplomat azer a precizat AFP că cei 15 bărbaţi au fost capturaţi în decembrie.

Acesta este al doilea acord de acest tip, după cel negociat luna trecută de premierul georgian Irakli Garibaşvili şi de diplomaţi SUA şi UE.

De la încetarea focului, şapte soldaţi azeri şi 18 civili şi-au pierdut viaţa ca urmare a minelor terestre, în timp ce alte 110 persoane au fost rănite în Nagorno-Karabah şi în apropiere, potrivit guvernului azer. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiriac ar fi bolnav grav!

2 „Aș vrea să îi spun că o consider o imbecilă”

3 Dur articol! Așa este, domnule președinte?

4 Dacă textul ăsta era un sex anal, „Superman” mergea crăcănat o săptămână!

5 CULISE Tabăra Cîțu și-a împărțit funcțiile / Gorghiu urmează să devină al doilea om în stat!