
Azerbaidjanul ripostează și reține 10 cetățeni ruși. Printre ei, antreprenori IT, oameni de afaceri și turiști
După raidurile din Ekaterinburg asupra comunității azere, în urma cărora au murit frații Hussein și Ziaddin Safarov, acum autoritățile de la Baku au reținut cel puțin zece cetățeni ruși. Un video difuzat de mass-media locală îi arată pe suspecți fiind aliniați în șir indian, culcați la pământ și escortați către un autobuz de poliție, scrie Meduza.io.
Potrivit Ministerului de Interne din Azerbaidjan, acești ruși fac parte din două grupuri organizate implicate în contrabanda cu droguri din Iran și în infracțiuni cibernetice. În seara zilei de 1 iulie, opt dintre ei au fost arestați în urma unor decizii ale unei instanțe din Baku. Imaginile din sala de judecată arată bărbați cu semne vizibile de violență: unii cu sânge uscat pe față, alții cu vânătăi și echimoze. Soarta celorlalți doi reținuți rămâne necunoscută.
Jurnaliștii ruși au identificat nouă dintre acești cetățeni ai Rusiei. Iată ce se știe despre ei:
- Anton Dracev, 41 de ani. Antreprenor IT. A studiat la Academia Plehanov, Școala Națională de Economie și Universitatea din Dresda. A condus departamentul IT în cadrul fondului de investiții Red Star Asset Management și, în 2017, a fondat startup-ul Airo, o platformă care conectează prestatori și clienți de servicii casnice. Din 2021, MTS deține aproape 17% din companie. Dracev a călătorit frecvent în Azerbaidjan, peste 10 vizite între sfârșitul lui 2022 și septembrie 2023, și o dată a zburat din Rusia în Iran.
-Dmitri Bezuglii, 30 de ani. Absolvent al Universității ITMO din Sankt Petersburg, a lucrat ca programator la VK și Yandex, iar după mobilizarea din septembrie 2022 a părăsit Rusia. Este activ în multiple grupuri Telegram dedicate relocării și startup-urilor IT.
-Sergei Sofronov, 23 de ani. Programator din Cirepovets. A studiat IT și a predat în Kaliningrad. În 2022, a plecat din Rusia spre Kazahstan și ulterior spre Azerbaidjan.
-Aleksander Vaisero, 35 de ani, din Ekaterinburg. Dezvoltator web, ajuns în Azerbaidjan ca turist cu un prieten din Uzbekistan. A petrecut câteva săptămâni în țară. Nu apare în imaginile din sala de judecată.
-Valerii Dulov, 38 de ani, din Arhanghelsk. Fost inginer petrolier în Yamal, apoi dezvoltator de aplicații pentru evaluarea rezervelor petroliere. A lucrat pentru Gazprom Neft, apoi s-a mutat la Sankt Petersburg. A părăsit Rusia spre Kazahstan în octombrie 2022. Prietenii săi spun că era în misiune de serviciu la Baku înainte de arestare.
-Aleksei Vasilcenko, 25 de ani. Psiholog din Sankt Petersburg, prieten cu Dulov. Se afla în vizită la prieteni în Azerbaidjan, inclusiv la Dulov. Nu este clar dacă a fost reținut în timpul acestei vizite.
- Dmitri Fedorov, 22 de ani. Student la Universitatea de Arhitectură și Construcții, sau, conform altor surse, investitor în criptomonede. A sosit la Baku cu câteva luni în urmă.
-Igor Zabolotski, 40 de ani. Antreprenor IT din Ijevsk, fondatorul serviciului ClickChat, folosit în comunicarea companiilor cu clienții. Compania sa a funcționat între 2019-2024. În 2020, a fost cercetat pentru organizarea unei rețele ilegale de cazinouri, scăpând cu o amendă. Soția și mama sa au confirmat reținerea lui la Baku, fără să precizeze motivul prezenței sale acolo.
-Ilia Bezuglii, 26 de ani. Programator din Kaliningrad, cu același nume de familie ca Dmitri Bezuglii. Absolvent în „cibernetică medicală”, implicat în mișcarea voluntarilor medicali. Mama lui spune că a călătorit cu iubita și a ajuns la Baku din Vietnam pe 8 iunie, fiind reținut în noaptea de 1 iulie. Ea consideră acuzațiile absurde, spunând că nu avea venituri ilegale, iar ea însăși i-a trimis bani pentru chirie.
Pe 1 iulie, instanța din Baku a ordonat arestarea și a doi angajați ai agenției ruse „Sputnik Azerbaidjan”: directorul executiv Igor Kartavîh și redactorul-șef Evgheni Belousov, reținuți după percheziții. Ministerul de Interne a deschis dosar penal pentru fraudă, activitate comercială ilegală și spălare de bani. Mass-media locală îi acuză pe aceștia de colaborare cu FSB, acuzații negate de redacție. Autoritățile ruse cer eliberarea lor.
De partea cealaltă, Kremlinul a declarat că a „vizionat toate filmările”, „a observat toate detaliile” și „va apăra drepturile cetățenilor ruși prin canale diplomatice”. O rudă a unuia dintre reținuți a povestit pentru „Important Stories” că ambasada Rusiei nu primește răspunsuri de la autoritățile azere, ignorând solicitările privind soarta cetățenilor reținuți. „Ambasada are mai puține informații decât mine. Trimit cereri, dar răspunsuri nu vin. Ieri au trimis o notă, răspunsul ar trebui să vină în trei-patru zile”, a spus ea.
Sursa: adevarul.ro