„Babuşka Z”. Adevărata poveste a pensionarei ucrainene care a devenit un simbol pro-război în Rusia: „Cum să susţin moartea compatrioţilor mei?”

„Babuşka Z”. Adevărata poveste a pensionarei ucrainene care a devenit un simbol pro-război în Rusia: „Cum să susţin moartea compatrioţilor mei?”

„Nu cred că ar trebui să mă glorifice. Sunt doar o ţărancă. Nu înţeleg de ce am devenit o celebritate”, afirmă femeia, conform BBC .

Pensionara care a devenit cunoscută sub numele de „Babuşka Z”, este surprinsă când ziariştii BBC îi arată fotografiile în care este lăudată de ruşi: „Nu le-am văzut până acum”, spune ea.

Militarii îi spun acesteia că au venit să-i ofere mâncare, apoi îi iau steagul din mână şi-l aruncă la pământ, călcându-l. Văzând toate acestea, femeia s-a simţit insultată şi le-a dat mâncare înapoi, spunând: „Părinţii mei au murit pentru acel steag în al Doilea Război Mondial”.

Propaganda rusă a văzut această femeie ca un exemplu rar de cetăţean ucrainean care a regretat căderea Uniunii Sovietice.

Mulţi dintre ucraineni, chiar şi din regiunile rusofone, nu au întâmpinat cu bucurie invazia, astfel că Babuşka Z a fost folosită ca dovadă că acţiunile ruşilor sunt sprijinite de locuitorii ucraineni.

În câteva zile de la publicarea videoclipului, imaginea ei făcea trimitere la stereotipul ţăranului din epoca sovietică.

Imaginea acesteia a fost reprodusă în picturi murale. Au fost realizate cărţi poştale, bannere stradale, panouri publicitare şi şorţuri militare. Totodată, oficialii ruşi au pus o statuie a ei în centrul oraşului Mariupol.

Până de curând, nimeni nu ştia adevărata identitate a femeii. În plus, nimeni nu era sigur dacă ea era în viaţă.

Numele ei este Anna Ivanovna, iar ziariştii BBC au găsit-o într-un sat de lângă Harkov, Velika Danilivka, situat în nord-estul Ucrainei, unde locuieşte alături de soţul ei.

Femeia, în vârstă de 69 de ani, pare surprinsă în momentul în care jurnaliştii îi arată poze cu statuia realizată după chipul ei. „Chiar arăt atât de bătrână?”, întreabă ea. „Parcă un străin se uită la mine!”.

Însă, povestea ei este diferită de imaginea pe care mass-media rusă a conturat-o. Bătrâna nu susţine războiul.

„Cum pot să susţin moartea compatrioţilor mei? Nepoţii şi strănepoţii mei au fost forţaţi să plece în Polonia. Trăim în frică şi teroare”, afirmă aceasta.

De ce i-a întâmpinat Anna Ivanovna pe soldaţii ucraineni cu un steag sovietic?

Femeia afirmă că a fost înţeleasă greşit. Mai mult decât atât, spune că i-a confundat pe cei doi militari care i-au oferit mâncare cu soldaţi ruşi.

„M-am bucurat doar că ruşii vor veni şi nu vor lupta cu noi. Eram fericită că ne vom uni din nou”.

Potrivit spuselor sale, steagul roşu nu este steagul Uniunii Sovietice şi nici al Rusiei, ci „steagul iubirii şi fericirii în fiecare familie, în fiecare oraş, în fiecare republică. Nu al vărsării de sânge. Şi cine spune altfel, este gresit.”

În timp ce femeia vorbea cu jurnaliştii BBC, în apropiere se auzea zgomotul artileriei şi al bombardamentelor.

„Dacă aş putea vorbi cu Vladimir Putin, i-aş spune că a făcut o greşeală. Noi muncitorii ucraineni, ce am făcut pentru a merita asta? Noi suntem cei care suferim cel mai mult”.

Femeia nu îl critică în mod direct pe preşedintele rus Vladimir Putin: „Putin este un preşedinte. Un ţar, un rege, un împărat”.

În ciuda faptului că a devenit un simbol la Moscova, satul în care femeia locuieşte nu a fost cruţat de armata rusă.

Casa în care locuieşte a avut de suferit în urma atacurilor, ferestrele sunt sparte şi acoperişul este deteriorat.

„Acum înţeleg”, a declarat Babuşka Z. „Nu le pasă de oamenii de aici din Ucraina, le pasă doar de cucerirea pământurilor noastre”.

Dmitro Galko, de la Ministerul ucrainean al Culturii, afirmă că propaganda rusă face totul unidimensional. „Pur şi simplu nu le pasă de adevăr, nu le pasă de persoane reale. Nu sunt interesaţi de cine este Anna sau de soarta ei. Dacă ar putea, ar mumifica-o şi ar pune-o într-un mausoleu”, declară Galko.

Anna Ivanovna se teme pentru siguranţa ei. În ţara invadată de ruşi, ea este atacată fiindcă este văzută ca un susţinător al războiului.

„Nu sunt fericită că m-au făcut celebră. Pentru că în Ucraina, acum sunt considerată trădătoare”, mai spune femeia.

La sfârşitul interviului, scriu jurnaliştii BBC, femeia le-a oferit steagul roşu: „În timp ce ne luăm rămas bun de la ea, ea încearcă să ne dea iubitul ei steag roşu cu secera şi ciocanul.”

„Nu vreau probleme. Nu vreau ca oamenii să-l folosească vreodată împotriva mea”, a spus femeia în încheiere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...