Badea (Hidroelectrica): Constatăm că este din ce în ce mai greu să faci investiții în România; ne afectează incoerența legislativă

Badea (Hidroelectrica): Constatăm că este din ce în ce mai greu să faci investiții în România; ne afectează incoerența legislativă

Constatăm că este din ce în ce mai greu să faci investiții în România, o chestiune care ne afectează foarte mult fiind o anumită incoerență legislativă, a declarat, joi, directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Nicolae Badea, într-o conferință de specialitate.

"Hidroelectrica s-a concentrat foarte mult pe asigurarea unui nou ciclu de viață pe ceea ce înseamnă centrale clasice, cum e cea de la Porțile de Fier, de exemplu. După ce vom încheia acest program de retehnologizare — sau în paralel — mergem pe ideea de finalizare și de dezvoltare de noi investiții (...) Noi sărbătoream, anul trecut, 50 de ani de la punerea în funcțiune a centralei de la Vidraru, construită la vremea respectivă în cinci ani. Constatăm că este din ce în ce mai greu să faci investiții în România. Concret, este vorba despre ceea ce înseamnă Hotărâri de Guvern privind exproprierile, de foarte multe situații în care vrem să facem achiziția de terenuri direct de la proprietari și vedem că nu există acte, nu poți intra pe proprietate etc. A doua chestiune care ne afectează foarte mult este o anumită incoerență legislativă, adică foarte multe obiective naționale care au fost declarate de interes național prin HG, apoi au venit alte HG-uri care au schimbat lucrurile. La ora actuală, nu știm care HG este bun și avem niște bani investiți acolo. Mai cheltuim alți bani să le luăm de acolo și, practic, închidem investiția respectivă? Din perspectiva Ministerului Energiei se doresc investiții, capacități noi, dar toate interesele entităților statului român trebuie să fie aliniate. Dacă nu dorim investiții, să ne hotărâm că nu dorim investiții", a spus Badea.

Potrivit oficialului Hidroelectrica, România are o problemă din punct de vedere al dispecerizării, iar, din punct de vedere al puterii instalate, aceasta depinde de un cumul de factori.

"S-a vorbit despre capacitatea de instalare. Puterea instalată a Hidroelectrica este de 6.382 de MW. Este evident că, dacă discutăm de putere instalată, trebuie să discutăm și despre toți ceilalți factori care conduc la această putere instalată. Ai o putere instalată, dar în cazul Hidroelectrica depinde de mai mulți factori ca: debitele de pe râuri, de nivelul de precipitații, de cădere, de stocare etc. În cazul Hidroelectrica, vorbim despre undeva la 3.500 MW — 4.000 MW cu care s-a putut funcționa. Trebuie să privim această putere instalată ca pe un cumul de factori. Există și niște limitări tehnice și aici este cheia întregii discuții. Trebuie să vedem dacă într-un cumul de factori, cum ar fi meteorologici sau tehnici, România poate face față. Acum sunt foarte multe provocări și pe ceea ce înseamnă dispecerizare. Trebuie să vedem dacă aceasta se face pe normele din 2017 sau pe cele din 1990. Din punct de vedere al dispecerizării, lucrurile se complică și ar trebui să vedem unde ne aflăm în acest moment. Este nevoie de multe capacități mici, de investiții, de capacități mari", a afirmat directorul general al Hidroelectrica.

Energy — Center organizează, joi, conferința-dezbatere cu tema "Care este capacitatea reală de producere de energie electrică a României".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Planeta sexuală Moldova / Agresoarea avea un cârnat pe care a încercat să-l introducă în vaginul femeii

2 Mariana Moculescu s-a pozat aproape goală, într-o poziție sexuală! Cică e bonus pentru fani....

3  Vlăduța Lupău, știți, aia despre care a întrebat Florin Călinescu ce a întrebat...

4 „Iubiți români, iubiți străini, nu conta, amanți să fie…” / Femeia asta e nimfomană?

5 „Nu va mai reveni pe teren”