Bădin (Deloitte): Statul vrea să impună un impozit suplimentar de 20% pe profit companiilor de petrol și gaze

Bădin (Deloitte): Statul vrea să impună un impozit suplimentar de 20% pe profit companiilor de petrol și gaze

Autoritățile discută impunerea unui impozit suplimentar de 20% pe profitul companiilor petroliere, în paralel cu majorarea supraimpozitării pe veniturile obținute din dereglementare de la 60% la 70% sau 80% și extinderea acesteia pe o perioadă nedeterminată, a declarat, luni, Dan Bădin, partener coordonator Servicii fiscale și juridice în cadrul Deloitte România.

"Există discuții recente cu privire la modificările legislative în ceea ce privește fiscalitatea sectorului. Destul de recent, acum o lună, o lună și ceva, au început discuțiile, între timp s-au și finalizat, cu privire la menținerea impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute din dereglementarea prețurilor la gaze și petrol. Acest impozit a fost prelungit până la sfârșitul acestui an, iar metodologia de calcul s-a modificat, iar valoarea de referință este un preț mediu ponderat. Totuși din inițiativele legislative din Parlament, se pare că se dorește prelungirea pentru un termen nedeterminat pentru acest impozit și se dorește inclusiv o mărire a cotei, din câte înțelegem este vorba de mărirea cotei de la 60% undeva la 70%, poate chiar la 80%. Deocamdată acestea sunt discuții și nu știm exact care va fi până la urmă soluția finală", a spus Bădin, în cadrul unei conferințe pe teme energetice.

Totodată, el a menționat că există și discuții privind creșterea de la 16% la 36% a impozitului pe profit datorat de companiile de petrol și gaze.

"În același timp, sunt discuții de mai mulți ani la Ministerul de Finanțe și se dorește a se introduce o supraimpozitare a profiturilor obținute de jucătorii de pe această piață. Cotele nu sunt cunoscute, dar se vehiculează o cotă suplimentară de 20% la impozitul de profit, deci de la 16% să se ajungă la 36% pentru acești jucători. Acum cel mai probabil acest impozit suplimentar ar trebui să înlocuiască impozitul acela suplimentar de 60-70-80% care vine ca urmare a dereglementării, dar deocamdată discuțiile sunt într-un stadiu incipient și nu se știu concluziile", a precizat reprezentantul Deloitte.

El a ținut să sublinieze faptul că mediul de afaceri dorește o stabilitate și o predictibilitate a fiscalității.

"Aș dori să menționez, ca fiscalist, problema pe care mediul de afaceri pe care a avut-o dintotdeauna și este vizibil și în acest sector este aceea că mediul de afaceri nu a avut predictibilitate, stabilitate a sistemului fiscal și aceasta este o cerință pe care mediul de afaceri a continuat să o menționeze răspicat. Sperăm că guvernanții vor găsi înțelegerea pentru a clarifica legislația și a o face într-un mod care să fie benefic atât statului, cât și operatorilor din industrie. Trebuie găsită acea cale de mijloc care este benefică tuturor", a mai spus Bădin.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O fetiţă de 9 ani a găsit un portofel și a sunat la 112 / Citiți ce dialog a avut cu operatorul STS

2 Proastă de bubuie / Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, dar numită de partid într-o func…

3 VIDEO Partenerii mei sunt pișați pe ei / Monica Bârlădeanu, dezvăluiri picante despre scenele de amor

4 Îl mazilesc și pe Drulă? Orban, amenințări de vătaf pesedist la adresa miniștrilor care atacă premierul! / Drulă…

5 El este turnătorul PSD din Ministerul Sănătății / A fost recrutat și de Securitate