Băncile din Europa Centrală și de Est le vor eclipsa pe rivalele lor din Occident (Reuters)

Profiturile băncilor din Europa Centrală și de Est (CEE) vor crește mai rapid decât cele obținute de rivalele din Europa Occidentală pe fondul îmbunătățirii portofoliilor de împrumuturi, a majorării ratelor dobânzilor și a creșterii economice mai solide, susțin analiștii intervievați de Reuters.

Deși marjele de profit la majoritatea băncilor din Europa Occidentală sunt sub presiune, creditorii din Est văd o majorare a profiturilor deoarece presiunile politice asupra sectorului s-au atenuat, în urma unor majorări de taxe.

Cel mai mare creditor din CEE, OTP din Ungaria, precum și Banca Transilvania din România, dar și PKO din Polonia, au avut o evoluție peste nivelul pieței în cadrul indicelui bancar STOXX Europe 600.

Analiștii susțin că există posibilitatea îmbunătățirii performanțelor în următorii ani, ținând cont de fundalul relativ favorabil.

"Comparativ cu băncile din Europa Occidentală, creditorii din CEE oferă calitate bună pe termen lung", a apreciat analistul Norbert Harcsa, de la Ipopema Securities.

În România, sistemul bancar a primit sprijin de la Curtea Constituțională (CCR), care a decis că este neconstituțional proiectul de Lege referitor la conversia creditelor în franci elvețieni.

Două din primele trei bănci din România au înregistrat anul trecut creșteri de două cifre a profiturilor, iar situația economiei reprezintă de asemenea un factor pozitiv. Anul acesta, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 4,1%, conform previziunilor analiștilor, și de 5,2%, potrivit estimărilor Guvernului, față de o creștere de 4,8% anul trecut.

Cea mai spectaculoasă redresare au înregistrat-o băncile din Ungaria. În 2016, sectorul bancar a raportat un profit înainte de taxe de 1,7 miliarde de dolari, de aproape zece ori mai mare decât nivelul din 2010, când premierul Viktor Orban a impus celebra taxă pe bănci.

În ianuarie 2016, Guvernul a început reducerea taxei pe bănci, economia ar urma să înregistreze o creștere de 3-4% în următorii doi ani, iar creditele neperformante au scăzut la 13-15% din totalul împrumuturilor.

În 2016, profitul OTP a fost mai mult decât dublu, iar directorul general Sandor Csanyi a anunțat că banca are la dispoziție aproximativ un miliard de dolari pentru achiziții în Europa de Est, inclusiv în România, și intenționează să lanseze o ofertă pentru preluarea Bancpost.

În Polonia, profiturile băncilor se îmbunătățesc deoarece creșterea economiei accelerează, permițând creditorilor să atenueze impactul taxei pe bănci. Anul acesta, PIB-ul Poloniei ar urma să înregistreze un avans de 3,6%, față de 2,8% anul trecut.

Fundalul economic pozitiv crește de asemenea așteptările privind majorarea ratelor dobânzilor de către băncile centrale din regiune, ceea ce ar ajuta creditorii să-și îmbunătățească marjele de profit.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) ar urma să majoreze la sfârșitul acestui an rata dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază, de la nivelul 1,75% în prezent, iar economiștii estimează că Polonia, Ungaria și Cehia vor majora dobânzile în 2018.

Aceste evoluții ar urma să mențină solidă rentabilitatea capitalului propriu (RoE), o măsură a profitabilității urmărită cu atenție de investitori.

De exemplu, OTP are acum o rentabilitate a capitalului propriu de 14,1%, față de media europeană de 5,6, în timp ce PKO și Banca Transilvania au avut o evoluție peste nivelul pieței.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

2 VIDEO Rareș Bogdan, atac la piloșii vârâți de PNL în diverse sinecuri: M-am săturat să răspund pentru imbecili…

3 Nouriel Roubini / Urmează un deceniu de criză economică. Recesiunea va fi fără precedent

4 Ți se face scârbă! / Consilierul lui Orban, acuzat că distruge o instituție cu proiecte de sute de milioane de d…

5 PSD / ALDE, groparii României / Oficiul pentru Achiziții Centralizate, creat de Dăncilă, a luat doar hârtie înaint…

recomandări

Te ia DNA: Vasii Romeo

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia