Băncile din Europa încă dețin în portofolii credite neperformante de 1.200 de miliarde de euro (KPMG)

Băncile din Europa încă dețin în portofolii credite neperformante de 1.200 de miliarde de euro (KPMG)

La opt ani de la colapsul Lehman Brothers, care a declanșat criza financiară globală, băncile din Europa încă au credite neperformante de 1.200 de miliarde de euro (1.300 de miliarde de dolari) și probabil le vor păstra în portofolii și în următorii ani, se arată într-un studiu publicat luni de firma de audit KPMG, transmite Bloomberg.

Creșterea economică anemică din regiune face mai dificilă misiunea creditorilor de a scăpa de activele toxice, afectează profitabilitatea, iar băncile sunt sub presiune din cauza reglementării mai dure privind capitalul și a amenzilor pentru practici incorecte, susține KPMG.

"Ar putea dura mai degrabă decenii decât ani" ca băncile să-și reducaudit, expunerile, avertizează firma de audit.

Creditorii europeni se luptă să-și reducă nivelul creditelor neperformante, deoarece se confruntă cu scăderea profiturilor, din cauza ratelor negative ale dobânzilor. Marja netă a dobânzilor (diferența dintre dobânzile aplicate la credite și cele plătite la depozite) s-au situat în medie la 1,2% în Europa, comparativ cu aproximativ 3% în SUA, conform KPMG.

"Revenirea pe profit a băncilor europene nu este o cauză pierdută, dar cu certitudine vor fi necesare eforturi majore. Este clar că băncile europene încă se confruntă cu dificultăți din cauza ratelor negative ale dobânzilor, a reglementărilor mai dure privind capitalul și a amenzilor pentru practici incorecte", a afirmat Marcus Evans, din cadrul KPMG.

Valoarea totală a împrumuturilor toxice în Europa a crescut de la aproximativ 1,% din creditare în 2008 la peste 5% în 2013, estimează firma de audit.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa