Bangladesh: Doi opozanți au fost spânzurați

Bangladesh: Doi opozanți au fost spânzurați

Doi lider ai opoziției din Bangladesh au fost spânzurați în cursul nopții de sâmbătă spre duminică pentru crime comise în timpul războiului de independență din 1971, câteva ore după ce președintele Abdul Hamid le-a respins cererea de grațiere, a făcut cunoscut ministrul justiției, potrivit AFP. "Cei doi au fost spânzurați. Execuția a avut loc la ora 00.45 (sâmbătă, 18.45 GMT)", a declarat Annisul Huq.

Ali Ahsan Mohammad Mujahid a fost numărul doi al celui mai important partid islamist din țară, Jamaat-e-Islami, iar Salahuddin Quader Chowdhury un consilier apropiat al lui Khaleda Zia, liderul principalului partid de opoziție, Partidul Naționalist din Bangladesh.

Sute de polițiști au fost mobilizați în fața centralei penitenciare din Dhaka unde au avut loc execuțiile.

Condamnarea la moartea a celor doi oameni politici în 2013 a provocat cele mai grave violențe din țară de la obținerea independenței. Aproape 500 de persoane și-au pierdut viața, în principal în ciocnirile dintre militanți ai Jamaat-e-Islami și poliție.

După anunțul execuțiilor, simpatizanți ai Ligii Awami, partidul premierului Sheikh Hasina, au ieșit în stradă la Dhaka pentru a-și manifesta bucuria.

Mujahid, 67 de ani, acuzat de moartea unor intelectuali de primă mărime în cursul sângerosului război de independență din 1971, a fost condamnat la moarte pentru crime de război.

Chowdhury, 66 de ani, fost deputat, a fost condamnat pentru atrocități comise în timpul războiului de independență, în special pentru genocid.

Miercuri, Curtea Supremă a Bangladeshului a respins ultimul apel al condamnaților, confirmând sentința cu moartea pronunțată de un tribunal special foarte controversat înființat de guvern în 2010. Zeci de lideri ai opoziției au fost condamnați de acest tribunal, mai scrie AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Penibilul ăsta a fost ani de zile șeful de facto al SRI?

2 „Cu tot respectul pentru Firea, eu nu pot sa mă aliniez în a o susține pentru că, de obicei, orice cal devine gloabă”

3 „Tu muncești și-ți cumperi o Dacie pentru că atât poți, eu muncesc și-mi cumpăr un Ferrari pentru că atât pot”

4 Răsturnare de situație? / Suplimentul folosit de Simona Halep ar conține „ingrediente chinezești necunoscute”

5 Cum arată sondajul pe baza căruia PSD şi PNL spun că discută comasarea alegerilor şi candidaturi pe liste comune