Bani și date cu caracter personal ale românilor, la dispoziția oamenilor lui Putin prin terminalele self-pay

Bani și date cu caracter personal ale românilor, la dispoziția oamenilor lui Putin prin terminalele self-pay

Un comunist moldovean mare iubitor de Putin, un asociat al fostei neveste a lui Putin și un rus care a lucrat pentru un oligarh rus sancționat au dezvoltat cele mai mari rețele de terminale self-pay din România, dezvăluie Ziare.com .

Toate aceste mașinării pot colecta datele personale a milioane de români.

Bătaie pe seceră și ciocan

Ruslan Popa este din Republica Moldova și un susținător înfocat al Rusiei lui Vladimir Putin. Portavoce a teoriilor conspirației, Popa s-a remarcat ca președinte al „Congresului popoarelor Moldovei”, un ONG anti-românesc fondat de Igor Dodon.

Neevoluând în Partidul Socialiștilor din republica Moldova condus de fostul președinte Dodon, Ruslan și-a creat propriul partid.

Astfel, în 2014, ia naștere Partidul Comunist Reformator din Moldova căruia Curtea de Apel din Chișinău ia interzis să folosească ca simboluri secera și ciocanul și abrevierea PCRM. Nu de alta dar deja erau folosite de Partidul Comuniștilor, al lui Vladimir Voronin.

La alegerile parlamentare din 2014, partidul s-a ales cu 4.92% voturi și nu a trecut pragul electoral, iar în ianuarie 2016 a fost radiat din registrul partidelor politice.

Cu toate acestea, ideile lui despre lume și politică sunt preluate de vuvuzelele rusești ca și când ar fi emise de un veritabil politician.

steag ruslan

Într-o scrisoare deschisă transmisă lui Vladimir Putin, Ruslan Popa îi solicita susținerea pentru „stoparea isteriei antirusești în Moldova” și „păstrarea bunelor relații între popoarele frățești”.

Iar ultima ieșire cu un caracter ceva mai politic a lui Ruslan a fost în 2019 când anunța că revine cu un nou proiect politic și îndemna oamenii să își decidă „soarta fără marionetele corupte ale hidrei capitaliste.”

În rest, a delirat pe tema pandemiei și a dat muniție site-urilor de propaganda ale Rusiei. De exemplu, el a propagat ideea că forțele americane se vor stabili în Europa sub pretextul pandemiei de COVID-19, sau că infectarea se face prin testare, iar pandemia ar fi o acțiune premeditată. Și câte și mai câte aberații care au alimentat teoria conspirației.

De altfel, Ruslan a fost și citat de procuratura din Republica Moldova pentru răspândirea de informații false despre pandemia de coronavirus.

Afacerile

Pentru menținerea acestor fabulații bineînțeles că este nevoie de bani. Iar Ruslan Popa își finanțează aberațiile dintr-o serie de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului.

În România, afacerile lui Popa au adus milioane de euro. Prin firma Rompay Solution SRL, înființată în 2009, Ruslan Popa a introdus la noi terminalele automate de plată, fiind unul dintre pionerii din acest domeniu.

Ruslan Popa

Prin dispozitivele Rompay se încasau în numerar facturile la utilități, la telefonie, internet, abonamente TV, rate bancare, bilete CFR etc.

Practic, firma lui Ruslan se ocupa de colectarea banilor prin aceste terminale, activitate în urma căreia primea un comision de la firmele care foloseau acest serviciu.

Pe lângă accesul la datele personale a milioane de români, aparatele Rompay nu dădeau nici rest ceea ce a înfuriat pensionarii care oricum erau scoși din zona de confort cu noul sistem de plată.

Ruslan s-a retras, iar firma a fost lăsată partenerilor săi de afaceri Serghei Toma și Sergiu Druță. Apoi, în 2018, Rompay Solutions a fost falimentată lăsând o gaură de peste zece milioane de lei. Și acum se mai încearcă recuperarea pagubei prin vânzarea aparatelor de self-pay cu care Rompay Solution a împânzit țara. Cei mai țepuți în această afacere au fost Enel Energie Muntenia cu 3,5 milioane lei, Enel Energie SA cu 2,2 milioane lei, Vodafone România cu aproape un milion, Orange România și Telekom cu câte 450 de mii.

Însă afacerile moldovenilor au continuat prin alte societăți.

În prezent, Ruslan Popa mai este asociat în România doar în firma Terminal Pay Service SRL alături de rusul Andrei Tikhonov și vechii săi parteneri, moldovenii Serghei Toma și Sergiu Druță.

În 2019, Serghei Toma a candidat la funcția de primar al Chișinăului din partea Partidului Oamenilor Muncii. Atunci el nu și-a declarant decât venitul pe care îl avea de la o companie din Marea Britanie, fără să amintească de afacerile din România.

Serghei Toma mai este asociat în Country Pay SRL, Energy Gaz Mol Rom SRL (cu alți moldoveni printre care și Serghei Buga – directorul MoldPay, o rusoaică, un israelian și omul de afaceri gălățean Mitriță Dobrin), iar cu Sergiu Druță în Abipay SRL. Druță mai apare în Baltica Internațional SRL și Ural Steel SRL.

Asociat cu fosta nevastă a lui Putin

Una dintre cele mai mari firme care deține la noi terminale self-pay este Citypay SRL, iar în bucurești sunt la tot pasul.

Înființată în 2010 la București, de Dimitriy Bibik, firma a fost preluată mai târziu de rușii Alexey Victorovici Shesternin și Konstantin Evdakov și de offshore-ul cipriot Sorus Enterprises Ltd.

Cu pierderi de sute de mii de euro, rețeaua Citypay din România a fost dotată de compania rusească CMT Engineering, lider în fabricarea terminalelor de self pay. În România, terminalele deținute de CityPay sunt cunoscute sub marca StartPay.

Offshore-ul Sorus Enterprises Ltd, este controlată de o altă firmă închisă din Cipru, Axioman Services Limited. Aceasta, la rândul ei, este acționară în două offshore-uri din Insulele Virgine Britanice: Sedan International Global Corp. și Sunrise Propreties Global Corp.

La capătul acestor firme sunt rușii Sergey Yakolev și Alexandr Kachura, ambii din orașul Krasnodar, Rusia.

Acum doi ani, offshore-ul cipriot a fost legat de presa rusă, de un scandal imobiliar din orașul Krasnodar când compania milionarul Serghei Getmansky a țepuit compania de stat Kubanenergo.

Konstantin Evdakov este deja cunoscut el fiind asociat în Rusia, în compania de microcredite CarMoney, cu Ludmila Aleksandrovna Shkrebneva, prima soție a lui Vladimir Putin.

Hocheistul

Cel de-al treilea acționar, Alexey Shesternin a fost jucător de hochei la echipa finanțată de gigantul petrolier de stat Rosneft.

După ce și-a încheiat cariera de sportiv, Shesternin a ocupat funcția de director general al NNK Leasing din Moscova (lichidată în 2016).

SHESTERNIN ALEXEY VICTOROVICI

NNK Leasing era deținută de Tsaturov Eduard Samsonovich (patronul hotelului Mira din centrul Moscovei) și JSC Group Alliance.

JSC Group Alliance face parte din grupul de firme Alliance deținut și condus de Bazhaev Musa Yusupovich, iar NNK Leasing era una dintre companiile de leasing a grupului.

Holdingul Alliance a vândut recent o parte din resursele sale petroliere către Rosneft.

Musa Bazhaev este un om de afaceri rus de origine cecenă și, conform Forbes, este a 139-a cea mai bogată persoană din Rusia.

Bazhaev este președintele grupului Alliance care include companii din domenii precum energia, metalele prețioase și construcțiile.

Holdingul Alliance a fost fondat de Zia Bazhaev, fratele lui Musa. După moartea fratelui său într-un accident aviatic (presa a speculat că ar fi fost mâna FSB-ului), Musa Bazhaev a preluat conducerea companiilor.

Clienți Alliance Group sunt reprezentanți de cei mai mari jucători din industria de gaze și petrol, instalații industriale, sectorul telecomunicațiilor și locuințe și utilități publice. Bazhaev este, de asemenea, președintele companiei Russian Platinum, una dintre cele mai mari companii miniere din Rusia, și un important contributor la veniturile Guvernului Federației Ruse.

În 2021, VEB.RF, VTB Group și Russian Platinum au semnat un memorandum privind finanțarea zăcământului de platină-cupru-nichel Cernogorsk din regiunea Krasnoyarsk. Semnarea documentului a avut loc în timpul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg în prezența președintelui Putin.

Mai mult, Musa Bazhaev este asociat cu VEB.RF, cea mai mare companiei de investiții de stat din Rusia care a sprijinit activ, material si financiar, factorii de decizie ruși responsabili pentru anexarea Crimeei și la destabilizarea Ucrainei.

Musa Bazhaev

Musa Bazhaev și companiile lui se află pe lista sancțiunilor din Marea Britanie, UE și Elveția.

Alexey Shesternin, acționarul din CityPay, a mai ocupat și funcția de director general al ONG-ului fondat de Grupul Alliance – Fondul de Ajutorare ale Victimelor Terorismului.

Cafea și bani

O altă firmă deținută de ruși și care exploatează terminale self-pay este PayBox SRL. Și această societate comercială a fost înființată initial de rusul Evgeny Shcherbina ca mai târziu să fie preluată de alți doi ruși: Andrei Masalski și Dimitr Gibinski.

Cei doi mai dețin firme care se ocupă cu vânzarea cafelei (Hotspot Coffee de la Piața Romană din București) și restaurant (inclusiv la Băneasa Shoping Center).

Paybox face parte dintr-un grup international de intermediatori de plăți electronice prezent în mai multe țări din Europa (Bulgaria,Ungaria,Serbia), CSI, SUA și America Latina.

Interesant este că toate firmele acestea care dețin terminale de self-pay sunt pe pierdere.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale