Barack Obama comută alte 330 de pedepse și critică Congresul pentru Guantanamo

Barack Obama comută alte 330 de pedepse și critică Congresul pentru Guantanamo

Joi, în ultima sa zi întreagă la Casa Albă, președintele Barack Obama a comutat pedepsele a încă 330 de condamnați, majoritatea pentru infracțiuni legate de droguri, transmite Reuters. El și-a îndeplinit astfel promisiunea de a ușura sentințele pe care le consideră prea aspre.

Numărul pedepselor comutate de Obama a ajuns astfel la 1715, un record istoric pentru SUA, mai ridicat, potrivit consilierului său Neil Eggleston, decât totalul actelor de clemență similare semnate de 13 președinți dinaintea sa.

Șeful Casei Albe, aflat la finalul a două mandate, nu și-a onorat însă angajamentul de a închide închisoarea din cadrul bazei militare americane de la Guantanamo. Într-o scrisoare trimisă joi Congresului, unde adversarii săi republicani dețin majoritatea în ambele camere, Obama dă vina pentru acest eșec pe senatorii și congresmenii care au blocat procesul de transfer al tuturor deținuților de la baza din Cuba, ordonat de el încă din 2009, la câteva zile după ce a devenit președinte.

Administrația Obama a reușit să transfere 196 de prizonieri, iar la Guantanamo au mai rămas în prezent 41, notează DPA. Administrația președintelui George W. Bush a încarcerat în interiorul bazei militare circa 800 de suspecți de terorism, după atentatele de la 11 septembrie 2001, reamintește EFE. Deoarece nu se află pe teritoriul SUA, deținuții de la Guantanamo nu beneficiază de toate drepturile privind un tratament corect, iar unii dintre ei nu au fost niciodată acuzați oficial sau judecați.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Șeful „Grupului Mozart”: „Puțini din armata SUA au experimentat intensitatea cu care luptă ucrainenii”

2 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

5 Demiteri și arestări la vârful Armatei Rusiei